Sorscsapás: ismeretlen kór támadta meg a kislányt

Székesfehérvár - Pici lány fejkendőben. Néhány év, és nagyobbacska lesz, amikor már számít, ránéznek-e a fiúk, és ha igen, milyen pillantásokat vetnek rá. A hajhullás problémája persze nem elsősorban külsőségekről szól, és Ivetten kívül egyre többen küzdenek vele.

J. Mező Éva

A hajhullás évről évre egyre több embert érint. Fiatalabbakat és idősebbeket, nőket és férfiakat egyaránt. Ivett csak egy a több száz ember közül, aki szenved az ismeretlen eredetű kórtól. Hazánkban már olyan sokan vannak, hogy külön honlapot készítettek maguknak, amin kicserélhetik tapasztalataikat, ötleteiket, kapcsolataikat, vagy éppen kudarcaikat. Mert ebből talán több van, mint gyógyulásuk sikereiből. Az egyik érintettnek azt mondta az orvos: húzzon parókát, ne csináljon belőle ügyet. Nem tud a hajhullással a hazai orvostudomány mit kezdeni, mert a kutatásokra nincs pénz. Ivettnek középső csoportos óvodás korában kezdett el hullani a haja. Kezdetben csak kisebb, tízforintos nagyságú foltokat talált a fejbőrén édesanyja, majd egyre többet és egyre nagyobbakat, mostanában pedig már eltűnik a kislány szemöldöke és szempillája is. A folyamat novembertől márciusig a legintenzívebb, és érdekes módon tavasztól őszig némi regenerálódás kezdődik, majd minden kezdődik elölről. A szülők az elmúlt kilenc év alatt erőn felül próbálkoztak. A szegedi gyermekpulmonológián 2004 márciusában cinkhiányt és érdes légzést állapítottak meg a kislánynál, cink tablettát és inhalációt írtak elő neki. Talán fél év telt el, az eredmény nem volt túl biztató, sőt akkorra már két folt is megjelent a fejbőrén, ezért Fehérváron újabb orvost kerestek fel: ő továbbra is a cinktabletta szedését ajánlotta, és Ivett egy ecsetelő oldatot kapott. Tavasszal elkezdődött a hajnövekedés. Tüsisedett a kislány fejbőre, majd télen újra kezdődött a hajhullás, még nagyobb területen. Akupunktúra következett a gyógyulás reményében, különféle kivizsgálások, melyek után mandulaműtétet javasoltak. Hosszas gondolkodás után Ivett mandulája megmaradt. Két évvel ezelőtt egy fővárosi bőrgyógyászhoz fordultak. Egy úgynevezett Voll-teszt elvégzése után étrendi változtatást, több folyadékbevitelt ajánlottak és homeopátiás készítményeket írtak fel nekik, a vizsgálatokért és egy hajszeszért összesen 36 ezer forintot kértek tőlük. Nem engedhették meg maguknak, ezt a kezelést nem is kezdték el. Két hónap múlva a Heim Pál Kórházba mentek. Újabb ecsetelő: ősszel újabb hajhullás. Viszont ajánlottak nekik egy pajzsmirigyvizsgálatot, és itt kaptak választ először a bajukban ezerszer feltett miértek egyikére: Ivett pajzsmirigye alulműködik. Megkezdődött a tízéves kislánynál a hormonok szedése. Közben pszichológus is próbált segíteni, eredménytelenül. A fehérvári gyermekpulmonológián végzett újabb vizsgálat ellenben tojás- és kakaóallergiát mutatott ki nála. Csak az elmúlt évben hét fontos vizsgálaton esett át Ivett, sőt végül mégis kivették manduláját, de minden hiába. Tavaly télen újra kihullot a haja, a szemöldöke, a szempillája. A következő lépés Papp László tibeti gyógyító felkeresése lesz. László elöljáróban azt mondta, Ivett közvetlen környezetét kellene megvizsgálni: miből épült a házuk, hol futnak a falban a vezetékek, és azok milyenek.

A szülők időközben egyre több sorstárssal ismerkedtek meg, interneten tartják a kapcsolatot: a hajhullástól szenvedő gyerekek és szüleik között barátságok szövődtek. - Kell az összefogás, csak magunkra számíthatunk - mondta Ivett édesanyja, Kékesi Éva, miután végigvettük kálváriájuk állomásait. Egy alapítvány létrehozásán dolgoznak, táborok szervezését tervezik, ahol a gyerekek egymás között oldottabbak, a szülők pedig kicserélhetik tapasztalataikat. Miközben erről beszélgetünk, Ivett édesanyja ölébe bújik. Megszokta már a kiskendő viselését, és az iskolában a gyerekek sem kérdezik, hosszú idő után mégis a paróka viselet gondolatával barátkozik. Mutatja is, milyet szeretne: szőkés-barna félhosszú, vállig érő hajat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!