Sok a hamisított növényvédőszer a piacon

Velence - Becslések szerint a Magyarországon forgalomban lévő növényvédő szerek mintegy 5-7 százaléka hamisítvány, s a folyamatos emelkedés egyre nagyobb kockázatot jelent a termelőknek és a fogyasztóknak is.

Bognár Máté

 - Magyarországon jelenleg 75-80 milliárd forintos a növényvédőszer-piac - mondta lapunknak Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője. Az Európai Növényvédőszer-gyártók Szövetsége (ECPA) felmérése szerint az európai piacon 5-7 százalékra becsülhető a hamisított és illegális növényvédő szerek aránya - ez értékben 360-510 millió eurót jelent évente-, és ez a mennyiség évről-évre állandóan növekszik. A magyarországi becslések szerint a hazánkban forgalomban lévő növényvédő-szerek közül az EU-s átlaghoz hasonló arányú a hamisított szer jelenléte - tette hozzá az igazgató. Szavai szerint évről-évre emelkedik az illegálisan behozott és hamisított termékek mennyisége, és ez egyre nagyobb kockázatot jelent a termelőknek és a fogyasztóknak is.
 
 A növényvédő szereket az ország egyetlen növényvédőszer-minősítő laboratóriumában, Velencén vizsgálják. Az illegális és hamisított termékek tartalmazhatnak toxikus szennyeződéseket, amelyek károsak a környezetre és a bizonytalan szermaradékokon keresztül a fogyasztókra is. A növényvédő szerek adalékai között lehet olyan anyag is, amelynek az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatását még nem vizsgálták. Több tétel bevizsgálása bebizonyította, hogy az illegális és hamisított szerek között az EU-ban betiltott anyagok is vannak. Sok ismeretlen összetételű anyag érkezik elsősorban Távol-Keletről Európába, ahol növényvédő szerré formálják és kétes kereskedelmi csatornákon keresztül forgalmazzák azokat.
 
 Pálmai Ottó rámutatott: a növényvédő szerek gyártása nagy fejlődésen ment keresztül. Míg egy szerből 1990 előtt 5 kilogrammra volt szükség egy adott terület vegyszeres kezeléséhez, jelenleg 10-20 grammal is elvégezhető ugyanez. Szavai szerint a szerek alkalmazási területétől függően hektáronként igen magas a termelők költsége: míg egy-egy szántóföldi kultúrán alkalmazva hektáronként 15 és 40 ezer forint közötti a költség; a cseresznye és meggy ültetvények már mintegy 75-80 ezer forintos hektáronkénti költséggel bírnak, míg az almásokban akár a 120-130 ezer forintot is elérheti az évenkénti védekezés összege hektáronként.
 
 S hogy mit tehetnek a termelők? Pálmai Ottó szerint fontos, hogy ellenőrzött helyről vásároljanak. Növényvédő szer csak engedéllyel rendelkező üzletben árusítható - piacon, mozgóárusnál, „kéz alattö, csomagküldő szolgálaton keresztül nem. „Feltűnően olcsó ajánlat esetén nem szabad kísértésbe esni; s fel kell tűnnie annak, ha nem kérik el tőlük a vásárlási engedélyt vagy a növényorvosi vényt - tette hozzá az igazgató.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!