Schweitzer példát mutatott - emléktáblát avattak az orvos tiszteletére

Balatonvilágos, Balatonfőkajár - A világhírű polihisztor, a Béke Nobel-díjas Albert Schweitzer születésének 135. évfordulóján vasárnap két helyen is megemlékezés volt.

Miskei Anita


A balatonvilágosi ünnepségen, a Club Aliga Clinic orvos igazgatója, Hernádi Mária az épület falán elhelyezett emléktábla avatásán hosszasan méltatta az Afrikában kórházat alapító sokoldalú férfi életútját.
Ma az orvoslás üzleti szintre süllyedt, hangzott el, majd hozzátette: talán még nem késő az orvosi lelkiismereteket ébresztgetni. Schweitzer példát mutatott nekünk arról - mondta a főorvos - mit jelent orvosnak lenni. 
Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a következőt idézte a kiváló orvostól: "Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes." Az elnök azzal folytatta, hogy a remek művészre, lelkészre és humanistára annyiféleképpen emlékezhet bárki, ahány példaképet választ magának.
- Hihetetlenül gazdag, irigylésre méltóan hosszú és tartalmas élet volt az övé. Szerencsére ennek a zene is szerves része volt. Orgonaművészként is emlékezünk rá, hiszen ennek a fenséges hangszernek emblematikus megszólaltatója volt, ám a filozófia vagy az orvoslás is magának követeli őt, ahogy a teológia vagy a lelkészi hivatás is nagyjai között tartja számon. Amíg társadalom, erkölcs, hit, művészet, tudomány léteznek a világon, ennek az útnak ő a mindig alapköve lesz. Azt vallotta: "Legszebb emlékműved embertársaid szívében áll."
A megemlékezők ez után ellátogattak Balatonfőkajárra, ahol a református templomban tovább folytatódott Albert Schweitzer életútjának felidézése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!