Salátát a büfébe!

FMH - Chips, rágcsálnivaló, sütemény, kóla, szendvics - csak néhány termék az iskolai büfék manapság jellemző kínálatából. Vannak, akik szigorítanának a jelenlegi szabályozáson, s egészségesebb kajákkal töltenék fel a pultot...

feol.hu

A büfékínálat szigorítását elsősorban azok a fiatalabbak támogatnák, akik döntően felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és érdeklődnek az egészségtudatos életmód és az egészségügy friss hírei után - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.
A felnőtt lakosság 43 százaléka értett egyet azzal, hogy országosan korlátozzák az iskolai büfék kínálatát. Az intézkedéstől azt remélték a megkérdezettek, hogy a gyerekek nem, vagy csak nehezebben juthatnának egészségtelen élelmiszerekhez. A legszigorúbb szabályozást támogatókkal szemben 35 százalék a korlátozás alapvetésével egyetértett ugyan, de az iskolákra bízná, élnek-e a szabályozással. A válaszadók egytizede túlzónak tartja az intézkedést és ugyanennyi azoknak az aránya, akiket egyáltalán nem foglalkoztat a téma.
A fővárosiak a legszigorúbb szabályozást támogatják

A támogatók, ellenzők, és semlegesek táborának vizsgálata során kiderült, hogy a Budapesten és környékén élők közel 50 százalékos arányban támogatják az országosan egységes, minden iskolára vonatkozó szigorítást. A hasonlóan gondolkodók aránya a keleti, illetve nyugati régióban 40 százalék körül van.
Hasonló arányú a szigorítás támogatottsága attól függően, hogy a megkérdezett milyen településtípusban él: a budapestiek 53 százaléka támogatja a teljes, szigorú szabályozást, míg a megyeszékhelyen, városban, községben élők 40 százaléka gondolkodik hasonlóan.
A szigorítást támogatók legtöbbje fiatal, képzett és egészségtudatosan él 
Elmondható, hogy az életkor emelkedésével csökken azok aránya, akiket foglalkoztat az iskolai büfék kínálatának szabályozása. Ez nem is meglepő, hiszen a kérdéskör inkább a fiatalabbakat érinti.
Az egészségügyi témák, hírek iránt elkötelezettek körében igen nagy volt az aránya a szigorítást támogatóknak. Hasonló összefüggés, hogy a képzettség fokának emelkedésével nőtt a szigorítást támogatók aránya. (Megjegyzendő ugyan, hogy mivel a fiatalabbak érintettek a kérdésben, körükben eleve nagyobb a százalékos aránya a képzetteknek. Az idősebb korosztály körében az alapszintű végzettségűek magasabb arányban képviseltetik magukat.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!