Roham a pénzváltóknál

FMH - Az elmúlt napokban történelmi mélypontra zuhant a forint árfolyama. A pénzváltóknál kisebb roham indult meg - van, aki tartalékait euróra, dollárra váltja át, de akad, aki éppen fordítva jár el.

Klecska Ernő

A jelek szerint a forint történelmi mélypontjaira a lakosság gyorsan reagált: a megye pénzváltóinál megnőtt a forgalom. Bár a január egyébként is kiemelkedő forgalmú időszaknak számít e téren, a mostani lendület főleg a szélsőséges árfolyamok miatt van.  Több olyan pénzváltó cégre is akadtunk, amelyik a szokatlanul szélsőséges és gyakori ingadozás miatt  átmenetileg nem közöl árfolyam-adatokat honlapján,  aktuális információval csak pénztáraiknál szolgál.
- Főként az euró és az amerikai dollár forgalma ugrott meg a napokban, de igen jelentős mértékben keresett lett a norvég korona is - tudtuk meg az egyik nagyáruházban működő pénzváltónál.
A kép változatos:  az eladás és a vétel is pörög, a pár tízezres tételtől a  milliósig minden előfordul. Tegnap záráskor eladni 314, venni 324 forinton lehetett Fejérben eurót. Dollárt 253 forintért kínáltak, 244 és 245 forint között vettek. A svájci frankot a 269, 270, és 258, 259 forintra árazta be a piac - nagy eltéréseket sehol nem lehetett tapasztalni. Norvég koronát nem mindenütt tartanak.
 - A  most látható félelem nagyon sokba is kerülhet. A forint-megtakarítások idő előtti feltörése, és a tény, hogy most kifejezetten rossz árfolyamon váltják át, önmagában komoly veszteséget okozhat, arról nem is beszélve, hogy ha a kormány és nemzetközi szervezetek megállapodása sikeres lesz,  a visszazökkenő árfolyam ismét jelentős veszteséget eredményezhet - figyelmeztettek többen is.
Lapunknál az utóbbi napokban többen jelentkeztek olyanok, akik e döntések valamelyikét fontolgatják, s olyanok is, akik pénzüket külföldre - jellemzően Szlovákiába és Ausztriába - vinnék ki. Lapunk gyors körkérdése után kiderült: sokan befektetéssel kombinált, úgynevezett unit-linked életbiztosításaik eseti számláikra menekítik pénzüket. Ennek külön előnye, hogy végrehajtás és örökösödési eljárás alól mentes, s  a mostani, kifejezetten alacsony árfolyamok mellett jelentős hozamot lehet hosszú távon elérni.
 Hogy ez mennyire nem vaklárma, az is mutatja, hogy laptársunk, a Vas Népe internetes kiadásában  arról ír, a határmenti osztrák bankokban megugrott a magyar ügyfelek száma, s az is előfordul, hogy bilétát osztogattak, annyian voltak. Többségük magyar, főleg győri, soproni, budapesti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!