Riasztó tendeciák

Székesfehérvár - A gazdasági válság és az önkormányzatban összekuszálódott viszonyok sokat rontottak a fehérváriak hangulatán - derül ki egy friss felmérésből.

Klecska Ernő

A helyi Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Helyi Demokárcia Audit (HDA) programjának keretében rendszeresen vizsgálja a székesfehérvári helyi demokrácia helyzetét, a lakosok önkormányzattal, az önkormányzati munkával, döntésekkel való elégedettségét is. A kérdezőbiztosok augusztus végén 300 véletlenszerűen kiválasztott 18 éven felüli fehélrvári lakossal készítettek telefonos interjút. A felmérést hétfőn az Állampolgári Részvétel Hete megnyitásaként hozták nyilvánosságra.
- A helyi közhangulat egyik fokmérője, hogy mennyire elégedettek a lakosok azzal, ahogy mennek a dolgok.  A HDA 2006-os adatfelvétele még nagyfokú elégedettséget mért, a válaszolók 10 százaléka nagyon, további 75 százaléka inkább elégedett volt, de 2009-ben már csak 5 százalék volt nagyon, 66 százalék pedig inkább elégedett. E mögött a gazdasági válság áll - vélte Ruff Tamás szociológus,  kutatásvezető, aki rámutatott: idén ősszel némi emelkedés regisztrálható.
Arról, hogy az önkormányzat mennyire ismeri, mit szeretnének a Fehérváron élők, 2008-ban megoszlottak a vélemények, 3 százalékuk szerint teljesen, további 47 százalékuk szerint inkább   a mostani adatok azonban új tendenciát mutatnak. Az 50 százalékos  jó megítélés - ami 2006-ban még 60 volt - 35-re esett.  A mostani adatfelvételre rányomta a bélyegét az elmúlt évben kialakult helyzet, a polgármester idő előtti távozása éppen úgy, mint a felelősségi körök átláthatatlansága.  Nem meglepő - mondta a szakember -, hogy arra a kérdésre, mennyire veszik figyelembe az önkormányzati döntésekben az itt élő emberek igényeit, mindössze 3 százalék mondta, hogy teljesen és további 31 százalék válaszolt inkább igennel. Míg 2006-ban 45 százalék szerint nyomon követhető, átlátható volt a döntéshozatal folyamata, tavaly 45 százalék foglalt úgy állást, hogy kis mértékben, 28 százalékuk szerint pedig egyáltalán nem látható át az, hogyan születnek a döntések az önkormányzatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!