Riasztó mennyiségű motoros halál - fokozott közúti ellenőrzés kezdődik

FMH - A rendőrség május 7-9. és 28-30. között fokozott, országos közúti ellenőrzést tart a motorkerékpárosok és segédmotorosok védelme érdekében. A sebességre, a bukósisak használatára érdemes lesz odafigyelni.

MTI

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében kifejti: az ellenőrzéseket a hatóság elsősorban rendőrmotorosok koncentrált bevetésével végzi, akik fokozott figyelmet fordítanak egyebek mellett a járművezetői jogosultság, valamint a bukósisak használatának, a megengedett sebesség betartásának ellenőrzésére. 
Magyarországon - akárcsak az Európai Unió többi tagállamában - kedvezőtlen képet mutat a motorkerékpáros közlekedés biztonsága. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009 végén összesen mintegy 140 ezer motorkerékpár volt forgalomban, amelyek átlagéletkora 15,4 év volt - mutat rá a rendőrség.
Kiemelik: a motorkerékpárok száma az ezredforduló óta 55,6 százalékkal növekedett és ezzel együtt emelkedett a közúti balesetek száma is: míg 2001-ben 495 motorkerékpáros okozott személysérüléses közúti balesetet, addig 2009-ben már 741-re ugrott ez a szám.
A motorkerékpárosok által okozott balesetek, illetve halálos áldozatok száma egyaránt megközelítőleg másfélszeresére nőtt az említett időszakban. Tavaly 69 motoros vesztette életét a közutakon, az idén április 26-ig pedig már nyolc motorkerékpáros és három segédmotoros halt meg vezetés közben. 
A motorkerékpáros balesetek és halálos áldozatok száma riasztó méreteket öltött az Európai Unióban, évente mintegy 6.200 tragikus kimenetelű baleset történik, amiért Brüsszel 2010-2020. között kiemelt figyelmet szentel a motorkerékpáros közlekedésnek - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!