Régizene a kastélykápolnában - Csángó és magyar, itáliai és katalán dallamok

Alcsút – Még Sebestyén Mártát is elvarázsolta a helyszín, pedig a népdalok nagykövete a világ legszebb koncerttermeiben fellépett már. A sajátos atmoszférájú régizene otthonosan zengett a kastélykápolnában.

Zsohár Melinda

Sebestyén Márta különös dalos hanghordozása a legmagasabb értelemben vett „márkajegye” a Kossuth-, Grammy- és számos rangos díjjal kitüntetett népdalénekesnek. A csángó hagyományok ihlették előadásmódját, amelyet saját személyisége által teljesített ki pályája során. A magyar népdalok avatott tolmácsolója a világzene és más népek népdalainak gyöngyszemeit is magáévá tette, s miként alcsúti pünkösdi koncertje is bizonyította, a régizene világában is kincsekre lelt.


Az alcsúti kápolnakoncerteket a FATEV Egyesület (Felcsút, Alcsútdoboz, Tabajd, Etyek civiljei) szervezi, évről évre. Idén az első darabja volt a sorozatnak Sebestyén Márta és barátai előadása, amelyre ritkán hallott, különleges hangszereket is magukkal hoztak a művészek. Andrejszkii Judit a kiscsembalón, a romantikus regényekből spinétként ismert pengetős instrumentumon játszott, s klasszikus szopránján dalolt. A fiatal román muzsikus, Caius Hera pengetősöket helyezett el maga mellett óvatosan a kőpadozaton, specális külsejű és formájú húrosokat: a hosszú nyakú barokk lantot, s a „letört” nyakú kisebb társait, s egy kis felszalagozott gitárt. Sebestyén Márta varázslatos éneke mellett furulyázott többféle furulyán, egyik közülük a hosszú csövű, csángó tilinkó volt, s egy dobot is nyakába akasztott, amely úgy dobbant az ütése nyomán, akár egy óriási szív.

A múltból nem maradtak hangfelvételek, emlékeztetett Sebestyén Márta a kézenfekvő tényre, amelyre azonban nem is igen gondolunk! Csakugyan, a kották többszáz évvel ezelőtti dallamokat őriztek meg nekünk, úgy, mint az írás, a betűk a szavakat, de a dallamok hangzása nem ugyanaz, mint a nyelv, a beszéd. A fonográf forradalma óta más lett a hallható világ, pedig ez mily csekély idő ahhoz képest, mióta csak az ember énekel és muzsikál! A népdalok őrzik talán leghívebben mély rétegeikben azokat frekvenciákat, amelyek tudományosan és szívre, lélekre gyakorolt művészi hatásukkal vezetnek vissza bennünket a múltba, utalt Sebestyén Márta a folklór egyik küldetésére.

A csembalóban eredetileg hollótollal pendítették meg a húrt, ma már műanyag helyettesíti a tollat, de a reneszánsz, s még inkább a barokk zene hangulatát így is képes megidézni. A magyar régizenei darabok mellett néhány más európai dallam is megszólalt, igen nagy sikert aratván a hallgatóság soraiban. Sebestyén Márta sajátos énekhang-hordozása más népek dalait tolmácsolván még izgalmasabb zenei kirándulásra invitált, a művésznő pedig az alcsúti arborétum kastélykápolnájától volt elragadtatva. Máskor is szívesen jönne, mondta mosolyogva a klasszikus oszlopok, vastag falak zengő akusztikája ölelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!