Recept tippek húsvét előtt: zellerből pogácsa

FMH - A Pannon Lapok Társasága második receptkönyvét jelentette meg, amelyet a lapok olvasói által beküldött receptúrák válogatása után állítottak össze.

Kovalcsik Katalin

 

Könnyen lehet, hogy a zellerpogácsa - mint a vicc, minden újszülöttnek új - nem csak néhányunknak jelent újdonságot,  épp ezért érdemes megismerkedni vele.  Katona Mihályné Baracson valószínűleg többször  megsüti a családjának, így jó szívvel ajánlja másoknak is.  A hozzávalók egyszerűek: két zellergumó,  öt  deka zabpehely, kevés zsemlemorzsa, két tojás, két evőkanál tej, egy kis fej hagyma,  zeller zöldje, só, bors, olaj a sütéshez.  
A zabpelyhet tejben áztatjuk, a megpucolt zellergumót és a hagymát lereszeljük, majd összegyúrjuk a zabpehellyel, a tojással, az apróra vágott zellerzölddel. A masszát sóval, borssal ízesítjük, és annyi zsemlemorzsát gyúrunk hozzá, hogy  félkemény legyen.  Néhány percig pihentetjük, majd vizes kézzel pogácsákat formázunk a masszából, forró olajban mindkét felét pirosra sütjük. Főzelék mellé is finom, de paradicsommártással vagy majonézzel is fogyaszthatjuk. 

 

 


A húsvét előtti készülődésben jól jön néhány olyan étel is az asztalra, amelyet nem feltétlenül szombaton vagy vasárnap kell elkészíteni. A rakott sajtos hús ilyen. Készülhet combból, tarjából, de akár pulyka- vagy csirkehúsból is. Kell  hozzá reszelt sajt  - fele füstölt is lehet, húsz deka a  négy szelet húshoz,  a mennyiségek nyilván változhatnak a család, az asztalhoz ülők számától függően. Szükséges még két deci tejföl, egy deci tej, két deka margarin, két evőkanál olaj, só. A sózott húst hirtelen átsütjük, hogy vékony fehér réteget kapjon. A margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, a sajt felét beleszórjuk. A tejföl felével meglocsoljuk, erre rakjuk sorba a hússzeleteket, beborítjuk a megmaradt sajttal, tejföllel. Aláöntjük a tejet, előmelegített sütőbe toljuk, fedő  nélkül addig sütjük, amíg a hús meg nem puhul és a sajt a hús tetején szép,  világosbarna nem lesz.
Az ételt a fogyasztás előtti napon előkészíthetjük,  elég, ha a tálalás előtt sütjük. Illik hozzá a főtt, pirított burgonya, s készítsünk elő egy  üveg félszáraz bort is hozzá.

A bújtatott csirke  szintén a gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik, ezt a receptet is Katona Mihálynétól kaptuk. Vegyünk hozzá  egy csirkét, fél kiló burgonyát, egy kis fej vöröshagymát,  három deka zsírt, egy kávéskanál pirospaprikát,  sót, két deci tejfölt.
A hagymát megtisztítjuk,  apróra vágjuk,  zsiradékon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a feldarabolt csirkét, megsózzuk, kis vizet öntünk  alá, és puhára pároljuk, mintha paprikás csirkét főznénk. 
A burgonyát  héjában megfőzzük, lehámozzuk és karikára vágjuk.  Egy tűzálló tálat kizsírozunk, lerakunk egy sor burgonyát, erre tesszük a kész paprikás csirkét, majd beborítjuk a maradék burgonyával. A tetejét meglocsoljuk  tejföllel, és előmelegített sütőben az ételt pirosra sütjük.

A főtt sonka, a sonkalében főtt tojás, a többféle sütemény - édes és sós vegyesen - mellé kitűnő ételnek tartom az ünnepre mindhárom  ajánlatunkat. A főzeléktől tekintsünk el, a zellerpogácsához készítsünk inkább mártást, úgy is kínálható. A leves hiányzik az étlapról, egy legényfogót el tudok képzelni, hátha érkezik locsolóba olyan fiatalember is, aki nem csak virágot kap, hanem  célzatos levest is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!