Real Tanoda a jövőért

Felcsút - Pénteken tartották a Puskás Akadémia épületében az idei Suzuki-Puskás Kupa sorsolását, és írták alá a Real Tanoda Felcsúti Sportiskola az Egyenlő Esélyekért együttműködési nyilatkozatot.

Silye Sándor

Sokan, nagyon sokan jöttek Felcsútra. Vezetők, sportolók, az emelvényen a többi közt Orbán Viktor  miniszterelnök, Emilio Butragueno,  hajdani Real Madrid legenda, az egyesület jelenlegi intézményi  kapcsolatokért felelős  igazgatója, Varga József országgyűlési képviselő ül. De ott volt  Cser Palkovics András Székesfehérvár, Tessely Zoltán  Bicske  polgármestere, mindketten országgyűlési képviselők,  Czene Attila sportért felelős államtitkár, Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázó, Urbán László,  a Suzuki magyarországi vezérigazgató-helyettese, de eljött az MLSZ elnöke Csányi Sándor, néhány labdarúgó legenda, Grosics Gyula, id és ifj. Albert Flórián, Göröcs János,  a Videoton SC hősei közül Csongrádi Ferenc, a Disztl testvérek Péter  és László, Szabó József, Kovács Ferenc,  az akkori mester, Kassai Viktor,  e hon legnevesebb játékvezetője.
- Szívesen jövünk a Puskás-Suzuki  labdarúgó tornára mérkőzéseket vezetni. Bár ezek az összecsapások nem érnek fel egy BL mérkőzés színvonalával, de ennek ellenére jó érzés közreműködni a jövő mérkőzésein -  mondta a spori.


Az ünnepségen Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke  zászlót adott át Urbán Lászlónak, amelyet elküldenek Japánba, kifejezendő a magyar nép együttérzését a földrengés okozta tragédia miatt.  Kisorsolták a Puskás-Suzuki kupa csoportjait. Az A-jelű hármasba a Puskás-Akadémia Felcsút, a Ferencváros, a Real Madrid, a B-be pedig a Bp. Honvéd, a Panathinaikosz és a most bemutatkozó román Hagi-Akadémia legénysége került. A hagyományos öregfiúk torna elődöntőjében Videoton-Suzuki és Puskás-Akadémia-Újságírók meccsek lesznek.
- Nem véletlen hogy az utánpótlástorna miatt vagyunk itt ilyen sokan. A rendszerváltásnál a sport, a labdarúgás mostoha sorsra jutott, a 20 év alatt sok tehetséget és energiát veszítettünk el. Mindent újra és alulról kell felépíteni, ezért rendezzük ezt a tornát az ifjaknak és nem a profiknak. Öcsi bácsi mondása él: játssz nyugodtan!, ennek szellemében nem kapkodunk, de  a harcot soha nem adjuk fel.  A múlt segít bennünket, bátorít, inspirál, lám itt láthatjuk a Grosics, Göröcs, Albert mesterhármast. A fiataloknak fontos a nemzetközi megmérettetés, mert e nélkül később sem tudnak helytállni. De az is lényeges, hogy lassan sztárrá növő ifjaink ne váljanak celebekké, e tekintetben jó példa a Real Madridé. A torna húsvétkor lesz, legyen ez a labdarúgásunk feltámadásának a jelképe!  - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, az akadémia alapítója.


Kovács Ferenc, a Videoton FC tiszteletbeli elnöke és  Emilio Butragueno aláírta  a Real Tanoda együtteműködési szerződését. Madridban 4 éve létesítették az első szociális és sportiskolát, azóta 30  helyen 16 ezer gyerek tanul ilyen iskolában. Nálunk a felcsúti lesz az első, a szerződés 2015-ig szól,  szeptemberben 112 hátrányos helyzetű általános iskolás kezdi meg a tanulmányait. 
- Megadatott számomra a lehetőség arra, hogy szeptembertől egyike legyek az itt tanulóknak. Már ábrándoztam arról, milyen lesz ezen a szép helyen majd nekünk. Az álom az biztató volt...  - mondta a leendő tanulók egyike, Németh Bence.
- Jó, hogy az itteni Akadémia Puskás Pancho Ferenc nevét viseli, mert ő ott van a madridiak szívében. Fontos a megyegyezés a két akadémia között, hiszen nálunk eme alapítvány a Real Madrid lelke, és örülök, hogy közreműködhetünk az itteni lélek majdani szárnyalásában.  Tizenkét évig voltam a Real Madrid csapatának a  tagja, és megtanultama leckét:  elsődleges a becsületes munka, a maximumra való törekvés, nemcsak a pályán. Lényeges tulajdonság  feldolgozni a vereséget, és mindezekkel egyenrangú dolog a társak, az ellenfél tisztelete  - jelentette ki a hajdani kiválóság, Butragueno, a Keselyű.
- Jól felkészült tanárok, sportpedagógusok dolgoznak a gyerekekkel. Azért üzenet értékű a mai  aláírás, mert április elseje  Puskás Ferenc születésnapja, és ez az iskola méltó Öcsihez.  Ő mindenkinek,  mindig szívesen segítet - tette hozzá Kovács Ferenc.


Vélemények a tanodáról:
"A sportolók számára nélkülözhetetlen a  példakép. A Real Tanoda pozitív példa, ezt követheti majd a többi." (Czene Attila)
"Előremutató mindaz ami Felcsúton történik. A cél  pedig különösen örömteli, mi szerint mindenkinek meg akarják adni az esélyt a sportoláshoz, olyanoknak is, akiknek egyébként nem lenne lehetősége erre, az egészséges élet alapjainak a lerakására."  (Disztl László)
 "Köszönet az összefogásért, azért, hogy első ízben működtetnek a szegényeknek iskolát. Az első szerelést Simicskó Istvánnal  a saját pénzünkből vesszük meg a  gyerekeknek" -  így Varga József országgyűlési képviselő.
Csányi Sándor, az MLSZ elnöke szerint: "Fontos a Real Tanoda. Már egy ideje foglalkozom a roma gyerekek felzárkóztatásával. Dolgozunk a jövőért, az ovis programtól kezdve több kezdeményezés segíti, hogy minél több gyereket nyerjünk meg a sportágnak. Ilyen  a szeptemberi kezdés is."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!