Razzia az erdőben, fatolvajok ellen

Mezőfalva - A dunaújvárosi rendőrkapitányság, a helyi polgárőrség, a Vadex Zrt., a polgármesteri hivatal és a Mezőfalvi MG Zrt. képviselőinek részvételével közös akciót tartottak csütörtökön reggeltől a mezőfalvi és környékbeli települések erdeiben. Vadállatokkal igen, illegális favágókkal, orvvadászokkal nem találkoztunk.

Gallai Péter

Elsősorban illegális fakitermelőket kerestek az akció során, melynek időpontja titkos volt.  Egy gyanús lovas kocsira ugyan felhívták az egyik csapat figyelmét, de  nem bukkantak a nyomára.  A nap során   több fakitermelőt  igazoltattak, de mindenkinek volt engedélye.  Amióta rendszeresek ezek a koncentrált ellenőrzések,  jelentősen csökkent a falopások száma, azaz van eredményük, visszatartó erejük. Persze nem lehet  azt mondani, hogy az általunk kezelt 416 hektárnyi erdőn  meg is szűntek a lopások.
- Volt, hogy az ipari felszereltséggel rendelkező banda  egy hektárt tüntetett el  pillanatok alatt. De olyan is akadt, aki derékban vágta el a  fákat, ez esetben "csak" csonkításról van szó,  amiért enyhébb  büntetés jár. Az viszont, hogy a sűrűben egy-egy fát kivágnak, még előttünk is rejtve marad,  ezt nem is tudjuk számon tartani. A területen rendszeresek az ellenőrzések, bizonyos időszakokban éjszaka is. Nyáron a bálákra, ősszel a terményekre, télen a fákra figyelünk jobban. Érdekes, hogy tavaly, amikor a nagy belvíz miatt sok kukorica lábon maradt, azt lopták, s azzal tüzeltek - mondta menet közben az egyik terepjárót vezető Katona József, a Mezőfalvi MG Zrt. agrár- és vadgazdálkodási ágazatvezetője.
Majd  az egyik erdei úton favágókkal találkoztunk, akik  traktorra pakolták fel az ágakat, rönköket - legálisan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!