Rájuk engedték a vizet! - állítják a felháborodott tulajdonosok

Székesfehérvár - Az Országalmánál beszélték meg közös gondjaikat a Székely utcai zártkertek tulajdonosai. A víz gyors elvezetését és kártérítést szeretnének. Az ombudsmannak írnak.

Tribolt Lajos

Csütörtökön a Maroshegyi zártkertek tulajdonosainak képviselői a városházán jártak. Tárgyaltak Warvasovszky Tihamér polgármesterrel és Brájer Évával, a körzet  városi képviselőjével.  A megbeszélés eredményéről csalódottan számoltak be délután az Országalmánál tartott találkozón. Elmondták: a városvezetés tájékoztatása szerint majd a júliusi közgyűlésre kerül be a városrésszel kapcsolatos anyag, akkor születhet döntés bárminemű segítségről. A demonstratív megbeszélésen jelenlévő több mint száz ember úgy vélte, felháborító az önkormányzat közönye, holott hibásak a kialakult helyzetért.  Fodor Erzsébet úgy fogalmazott, hogy vagy szándékosság történt vagy emberi gondatlanság. Őket mindkét esetben kártérítés illeti meg.
A jelenlévők közül többen is elmondták, hogy szerintük más területek mentése érdekében engedték rájuk a vizet, mások szerint átvágták a Gaja töltését. Ezt a szakemberek cáfolják. Kuti József elmondta, hogy szerintük az elkerülő út okozta a gondokat, amelyen nem készült elég áteresz. Az önkormányzat képviselőitől viszont azt hallották, hogy az ok kizárólag a nagy eső. Néhány közbeszóló azt bizonygatta, hogy a vízben halak voltak, azok pedig nem fentről jönnek.

Az Országalmánál osztogatott szórólap szerint közel 250 tulajdonos van a területen, többen ott is élnek. Mások keresetkiegészítésként művelték a kerteket. A térséget elöntő néhol 1,5 méteres víz  tönkre tette az épületeket, a veteményeket. Szerintük a megfertőződött terület idén már nem művelhető meg. Apropó fertőzés! A tulajdonosok gyűlésén az is elhangzott, hogy az ÁNTSZ fertőzöttnek nyilvánította a területet, egy ember már megbetegedett és a többieknek az ÁNTSZ ingyenes oltást ígér. E kijelentés felborzolta a kedélyeket, többen kifogásolták, miért nincs lezárva a térség, ha fertőzött. Mi még csütörtökön felhívtuk az ÁNTSZ-t. Ők azt mondták, nincs fertőzöttnek nyilvánítva a terület, de az előírásoknak megfelelően a víz levonulása után a város elvégezteti majd a fertőtlenítést, amit ők ellenőriznek. Azt  felajánlották, hogy az érintettek ingyenesen kaphatnak hepatitis-A  oltást, ha kérik. A fertőtlenítésig  pedig nem célszerű ott tartózkodni.
A jelenlévők kifogásolták azt is, hogy sem a polgármester, sem a képviselő nem jött oda közéjük, hogy meghallgassa őket és választ adjon a kérdéseikre. Kilencvenhatan írták alá azt az ívet, amely támogatja, hogy képviselőik az állampolgári jogok biztosához forduljanak.

A vízügynél állítják: nem volt tudatos ráeresztés

A Székely utcaiak beadványával kapcsolatban megkérdeztük a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízkárelhárítási osztályának vezetőjét, Kaszab Gábort. Valóban volt tudatos ráengedés a kritizált területekre?
- Május 15-16-án, két nap alatt leesett a sokéves májusi átlag (ami 57 milliméter), majd a következő napokban annak két és félszerese - mondta  a szakember. - Nincs az a vízi létesítmény, amely ekkora volument önmagában kezelni tudna. Határozottan cáfolom, hogy tudatosan ráengedtünk volna vizet egy területre, más területek mentése érdekében. A Gaja-patakot pedig nem nyitottuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!