Pusztított a vihar a Gaja-völgyi tájcentrumban

Május közepe óta a rendkívüli esőzések és szélviharok miatt hatalmas károk keletkeztek a Kelet-Bakony erdőállományában és az erdei infrastruktúrában is. Majoros Gábor, a Vadex termelési vezérigazgató-helyettese elmondta, a helyreállítás várható költsége eléri a 120 millió forintos nettó értéket.

Miskei Anita

- A május 15-ét követő rendkívüli esőzés és az azutáni  szélvihar jelentős károkat okozott a Vadex Mezőgazdasági Zrt. által kezelt állami erdőkben, valamint azok infrastruktúrájában, elsősorban a Székesfehérvártól északra eső területeken, a Kelet-Bakonyban, valamint a tímári-, fehérvárcsurgói -, vérti és a soponyai vadaskertekben - mesélte Majoros Gábor, a termelési vezérigazgató-helyettes. Hozzáfűzte, amikor a rendkívül szélsőséges időjárás után első alkalommal tartottak "terepszemlét", bizony rádöbbentek arra, hogy egyedül nem járhatja be a területet egyetlen erdész sem, mert életveszélyes állapotok uralkodtak. Mindenütt kidőlt vagy meggyengült fák, fellazult talajszerkezet nehezítette a bejárást. - A viharos szél a felázott talajból mintegy 8 ezer köbméternyi fát döntött ki. Némelyek teljesen egészségesek voltak, azonban a talajban szétterülő, nem pedig mélyre lenyúló gyökérzetük miatt a tartós esőzés hatására "fejnehézzé" váltak, s kidőltek, vagy egyszerűen tőből csavarta ki őket a szél. Ezek többsége tölgyes, bükkös volt, melyeket idő előtt kell tüzifaként értékesíteni. Hiszen fiatal, ötven év körüli erdőkről beszélünk, a tölgyek, bükkfák végfelhasználása, kivágása pedig 100 éves korukban kezdődik - mondta Majoros Gábor. Megjegyezte, a nem várt fakitermelési többletköltség 46 millió forintra becsülhető. Elmondta azt is, a cseres és keménylombos erdőállomány jelentős részét elborította a víz, így nem csak az erdő, de az erdei utak, s a vadaskerti vadállomány egy jelentős része is elpusztult.

Tóth Károly, a Vadex vadászati ágazati igazgatója elkísért bennünket a már megtisztított erdőterületekre. A nap sugarai elő-előbújtak, s a fák lombkoronáján átszűrődő fényben egy-egy levélen "könnycseppként" csillantak meg az esőszemek. Aztán lassan felszáradtak, nyom nélkül tűntek el. Az élő erdő sebesülésekkel, de átvészelte a viharos időt, amelyről úgy tartják, 400 évente csupán egyszer fordul elő, így szinte lehetetlen rá felkészülni. Tóth Károly azt is hozzátette, az erdészek a 30 évenként vizsgálják az időjárás változását, s aszerint védekeznek.
Vadaskertek mellett vitt utunk, s autónk biztonságos, védő, ölelő kasznijából pillantottuk meg az apró termetű őzeket, szarvasokat, vaddisznókat. - A hideg idő, az esőzés, és az utána maradt belvízben rengeteg állat hullott el. Vemhes anyák, kismalacok. Elsősorban a vaddisznó és gímszarvas szaporulatot érintette - mondta Tóth Károly, miközben egészen közel kerültünk a vadaskert lakóihoz, akik talán  a délelőtti etetésben bízva szinte belemosolyogtak arcunkba. Az erdő most szebbik, kevésbé sérült arcát mutatta. Sőt, a vadmalacok szinte élvezettek hemperegtek kedvünkért az újabb, nagyra duzzadt  dagonyákban. Azért az út menti letört ágak, megcsavart és széttört hidak, szomorú, hajlott törzsű vörösfenyők mind arra emlékeztettek bennünket, a vihar csak nemrég állt odébb. Aztán kicsivel arrébb ritka vörösfenyvessel borított területhez vezetett utunk. - Ez az apró, vörösfenyővel benőtt terület az erdő gyöngyszeme. Szakértők szeme látja, ez a kényes, télen lombját hullató fenyő más talajban szívesebben megél. Óvjuk, a vihar azonban megtépázta, szinte 40-45 fokos szögben meg is dőltek a fák. Szeretnénk egyesével mindegyiket megtámasztani villás fával, talán megmenthetjük, bár nagyon törékeny élőlények. Ha törnek ágaik, gyökerük, elpusztulnak - mesélte Tóth Károly. Hozzátette, az olaszországi Velencében vörösfenyőből vágott facölöpökön állnak a házak évtizedek óta. Ezt a természeti kincset szeretnék megmenteni.
 

A Kelet-Bakonyban elterülő Gaja-völgyi tájcentrumban az erdei feltáró utakban, az infrastruktúrában keletkezett komoly kár. Ezeket a területeket igyekeznek a Vadex munkatársai az év végéig megtisztítani, sőt, ahol szükséges, facsemetékkel beültetni. Több mint 26 kilométernyi út felújítása, átereszek cseréje szükséges, két nagy teherbírású fahíd pótlására is fordítanak figyelmet. A szakemberek mindenütt kitáblázták, életveszélyes védőfelszerelés nélkül az erdő ezen részein tartózkodni. Megjegyezték, ha a több hónapot is igénybe vevő munkálatokkal végeznek, akkor láthatnak munkához a természetjárók, mert rengeteg olyan fa is kidőlt, elpusztult, melyeken felfedezhették az útba igazító  túristajeleket  a túrázók.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!