Prohászka Ottokárra emlékeznek

Székesfehérvár - Prohászka Ottokár születésének 151. évfordulóján ünnepséget szervez az egyházmegye. Az ország egész területéről idevárják a Prohászka Imaszövetség tagjait.

J. Mező Éva

Szombaton 16 órakor a Vasútvidéki Prohászka-emléktemplomban és annak téli kápolnájában kezdődik a megemlékezés, Mózessy Gergely, a püspöki levéltár igazgatója, valamint Frenyó Zoltán filozófiai történész számol be a Prohászka-kutatás legújabb eredményeiről. Itt mutatják be a Prohászkáról megjelent új könyveket. A résztvevők megismerhetik a Prohászka-konferenciák tudományos anyagait összegző kötetet, valamint azt az anekdota-gyűjteményt, ami az '50-es években Horváth Kálmán plébános gyűjtőmunkája nyomán készült. Ez utóbbi érdekessége, hogy személyes visszaemlékezéseket őriz.
A szervezők Székesfehérvárra várják a Prohászka Imaszövetségek tagjait is, az országos találkozón számol be Ugrits Tamás irodaigazgató az elmúlt év munkájáról. Mint ismeretes, Spányi Antal megyés püspök tavaly ilyenkor hirdette meg a mozgalmat az új papi és szerzetesi hivatások megszületéséért. Az imaszövetség zászlajáról, amit tavasszal Budapesten szenteltek fel, és azóta a Prohászka-emléktemplomban őriznek, Smohay András tart művészettörténeti elemzést. Ezt követi 17 órakor a szentmise, amelynek főcelebránsa Spányi Antal megyés püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!