Precíz és ökonomikus - Esterházy-díjas a Borsos művészházaspár

FMH - Egy székesfehévári származású művészházaspár, a Borsos Lőrinc Brand néven futó Borsos-Lőrinc Lilla és Borsos János kapta az egyik Esterházy-díjat, amelyet idén először adtak át 35 év alatti festőknek. Mindketten a fehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai voltak.

MTI

 

Horváth Dániel, a Borsos művészházaspár (Borsos Lőrinc Brand), valamint Siegmund Ákos festőművészek vehették át az idén első alkalommal odaítélt Esterházy művészeti díjat csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban.
Az elismerésről döntő szakmai zsűri elnöke, Hegyi Lóránd elmondta, az idei kiírás a 35 év alatti festőkre vonatkozott. A pályázatra 105 fiatal művész jelentkezett, közülük 18-an jutottak be a második fordulóba. "Arra koncentráltunk, hogy olyan fiatal művészeket válasszunk, akik par excellence kortárs világszemléletet tükröznek" - szólt a válogatás szempontjairól a művészettörténész.

Horváth Dániel műveiben elsősorban a rendkívül kiérlelt, érett festői magatartást értékelte a zsűri, Siegmund Ákos munkáiban "az aktuális, autentikus kortárs narratíva jelenik meg (...) hallatlanul pontos fogalmazásmóddal", míg a Borsos művészházaspár alkotásaiban "egy rendkívül precíz, ökonomikus festészet" jelentkezik, melyben a festői textus új, metafizikus jelentést kap - részletezte Hegyi Lóránd.
Baán László a múzeum főigazgatója elmondta, az intézmény örömmel adott otthont az Esterházy Magánalapítvány által létrehozott elismerés átadójának, hiszen a Szépművészeti gyűjteményének magját - 700 festményt, 4000 rajzot és rengeteg metszetet - az Esterházyaktól vásárolta meg a magyar állam 1870-ben. "A család gyűjteménye nélkül ez a múzeum nem lehetne az, ami" - fogalmazott.
Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója emlékeztetett: a főnemesi família az 1850-es években felhagyott műgyűjtői tevékenységével, az Esterházyak vagyonát kezelő alapítvány azonban ismét részt kíván venni a kortárs művészeti életben. "Ma a mecenatúra már nem királyokon és fejedelmeken, nem is feltétlenül az államon, hanem elsősorban vállalatokon és alapítványokon keresztül történik" - vélekedett.

Az Esterházy Magánalapítvány a fejenként 5000 euro (1,35 millió forint) pénzjutalom mellett a következő díj átadásáig saját művészeti sorozatában egy-egy monográfiát jelentet meg a legjobbnak bizonyult alkotók munkásságáról, valamint támogatást nyújt számukra egy saját internetes oldal létrehozásában. Az Esterházy művészeti díj pályázatát kétévente írja ki az alapítvány. A díj főszponzora az Uniqa Konszern.

A második körbe beválogatott 18 művész munkáit bemutató kiállítás vasárnapig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Dór csarnokában.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!