Pompás borok és cirádás főztök nagy napja

Csákberény - A csákberényi bornapokra kétféleképpen juthat el az ember: vagy hall róla az ismerősöktől, vagy egyszerűen "kitéved" a Vértes gyönyörű, őszi színekbe borult lankáihoz.

Házi Péter

Az idei bornap már a sokadik volt az Orondi szőlőben, melyet tavaly kistérségi főzőversennyel, idén pedig már pálinkaversennyel is összekötöttek a szervezők. Aki a gasztronómiai élvezetek miatt érkezett, az már kora délelőtt bográccsal, fával, jó sok hagymával és nem utolsósorban pirospaprikával felszerelkezve jelent meg a vértesi falucskában. Nemcsak a "közhelyszámba menő" marha és sertéshús volt az alapanyag, hanem mangalica, kakas, sőt jóféle, fokhagymás harcsapörkölt is rotyogott a bográcsokban. A szakácsok sem voltak a megszokott arcok, a kistérség számos települése képviseltette magát, sőt az Albacomp férfi kézilabdacsapatának szép szál színesbörű legényei is megmutatták, milyen a jó magyar pörkölt. 

Nehéz dolga volt a zsűrinek, márcsak a minták nagy száma miatt is, hiszen a bendők kapacítása véges. A zsűri így nem is végzett időben az értékeléssel, addig az Alba Regia Táncegyüttes junior csapata szórakoztatta az egyre nagyobb számban érkező vendégeket. 

Késő délután aztán kiderült, hogy a Király Gergely vezette balinkai csapat főztje kapta a legmagasabb pontszámot, így az ezzel járó hatalmas bográcsot. Ami a pálinkák "mérkőzését" illeti, itt is hatalmas verseny alakult ki: a mintegy harminc minta közül egy bronzérmet, tizennyolc ezüstöt érdemelt ki, négy párlat pedig aranyat kapott. Váli János pándimeggy pálinkája, Pataki Attila golden almapálinkája, valamint Sáfrán András ezerjó, illetve csabagyöngy törkölye vitte el a pálmát.

Kora estére a nyitott pincék "levegője" jótékonyan hatott a népes közönségre, s a borkostólás igazi népünnepéllyé változott, ahol az este végére tényleg mindenki a keresztnevén szólította a másikat. Mégha az olykor nem is stimmelt...


A száztagú cigányzenekar ezúttal négytagúvá szelidült,
ám zenéjük igazi szüreti hangulatot adott a bornapnak
(Fotó: Nagy Norbert)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!