Petárdabalesetek - belenézett a rakéta csövébe, amely felrobbant...

Szilveszterkor elmaradhatatlan kelléknek számítanak a zajklető eszközök, de sajnos a balesetek is. A rendőrség és a mentők bemutatót rendeztek, amely kellőképpen véresre sikeredett.

MTI

A szilveszteri tűzijátékozás több szabálya is változott; mindenki figyeljen az előírások betartására és a józan ész szavára - hívták fel a figyelmet a rendőrség és a mentők illetékesei azon a pénteki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen azt is bemutatták, milyen sérüléseket okozhatnak a pirotechnikai eszközök.

Povázsai Sándor alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályának vezetője közölte: továbbra is december 28-tól 31-ig lehet ilyen eszközöket vásárolni, felhasználni pedig az óév utolsó és 2010 első hat órájában szabad azokat, és változatlanul tilalom alá esnek a petárdák. Ugyanakkor a szabály csak a közepes méretű termékek esetében mondja ki a bombák, mozsaras bombák és a római gyertyák forgalmazásának tilalmát.
A termékeken fel kell tüntetni, hogy a fel nem használt darabokat mikor, hol és milyen feltételekkel veszik vissza az újév első öt munkanapján, valamint egy termék-megfelelési nyilatkozat bevezetésével segítik elő a forgalmazást. Továbbra sem szabad felügyelet nélkül, zárt helyen vagy olyan helyen hagyni ezeket, ahol gyerekek hozzájuthatnak, ahogy tilos az ilyen áruk megbontása is - sorolta.
Az alezredes hangsúlyozta annak fontosságát, hogy engedélyezett forgalmazó-helyeken szerezzék be az emberek az ilyen eszközöket.

"Minden pirotechnikai eszköz veszélyes" - szögezte le Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, hozzátéve, hogy munkatársainak legtöbbször házi készítésű, barkácsolt vagy illegálisan beszerzett darabokkal akad dolguk, de az is megesik, hogy "az észszerűség szabályaival teljesen ellentétesen felhasznált" eszköz okoz balesetet.
Mint mondta, a korábbi években előfordult hogy kapucniba vagy gyerekek közé dobtak ilyet. Felidézte azt az esetet, amikor tavaly egy ember - amikor a csőbe nézve próbálta kideríteni, miért nem indult el a rakéta - olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. "Minden évben találkozunk súlyos, roncsolt kézsérülésekkel" - tette hozzá.
Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának alezredese is a szabályosan beszerzett és tárolt tűzijátékok mellett érvelt, mondván: az eszközök 3-4 százaléka így sem rendeltetésszerűen működik, de a bizonytalan forrásból származó vagy nem megfelelően tárolt daraboknál 10-15 százalékig is felkúszhat ez az arány.
Megemlítette: a szilveszteri pirotechnikai szezon kezdete előtt, azaz az év első kilenc hónapjában a rendőrség összesen 2,1 millió petárdát, 227 ezer rakétát, 89 ezer bombát és 28 ezer más pirotechnikai eszközt foglalt le; ezek összesen közel 30 tonnányi "hatóanyagot" tartalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!