Pazar veteránautók fotókkal! - hadd irigykedjen a sógor

FMH - Kisebb csődület támadt szerda délelőtt a székesfehérvári Országalmánál, amikor begördültek a veteránautók. A tulajdonososaik három éve már, hogy egyesületet is alapítottak.

feol.hu


A legrégebbi egy kaliforniai import "fecske", egy Mercedes (a bal szélen)
Fotó: Gregority Antal

Az országalmánál egy zöld színű,  álló  lámpás 115-ös, 1968-as Merci, az arany színű  116/350 SE típusú 1975-ös, és az 1979-es gyártású ezüst színű 116/280 SE  Mercedes keltett egyaránt nagy feltűnést. A mini kiállításon viszont a legrégebbi darab  az 1962-ben gyártott, a kaliforniai importból származó hosszú fecske, a 111/220 SB Mercedes volt. Eredeti bőr ülésekkel és még ma is működő klímával. Ott volt még egy eredeti  VW Bogár, az 1976-ban gyártott  vászontetős kabrió. Mindegyik darab klasszikus veteránautó.


A büszke tulajdonosok autóik mellett, amelyeket megcsodált a belváros közönsége

Először is tisztázzuk, hogy mi számít veterán járműnek? Azok, amelyek a gyártástól számítva betöltötték a 30. évüket. A veterán kategóriába minden beszámít, nem csak a személyautók. Így van, aki például a tehergépkocsik megszállott gyüjtője, míg más a régi tűzoltóautóra specializálta magát. A legtöbb megszállott viszont a személyautókkal foglalkozik. Mint a székesfehérváriak   többsége, akik  Sipos József elnök, Dula János, Nemes Péter, Varga Zoltán és Molnár János - 2006-ban megalapították az Alba Regia Veteránjármű Egyesületet. 
- Ez egy nagyon szép hobbi, s mindenkit arra bíztatunk: ha tud a környezetében egy veterán gépről, szóljon, ne dobják ki, őrizzék meg az utókornak. Találtak már autót sufniban, vagy szénaboglyában is, de a keresésben az internet nagy előnyt jelent.  Itt a városban is lépten nyomon látni régi autókat, amelyeknek a tulajdonosait szeretettel várjuk. Hiszen a klubunk MAVAMSZ tagságot is biztosít, ami a jármű  biztosításában és vizsgáztatásában előnyt jelent. Bővebb taglétszámmal már országos találkozókat is szerveznénk - mondta Sipos József elnök. Aki  azt is elárulta: ha a hosszú fecske megkapja  a végső vizsgát,  kimennek Bécsbe egy kávéra, idegesíteni a sógorokat a pazar látványú Mercivel.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!