Otthonszülés - A törvény hatályos, de nincs útmutatás

Székesfehérvár - A május 1. után bekövetkezett "szülészeti eseményekre" már érvényes a kormány által néhány hete elfogadott rendelet, az otthoszülés szabályozásáról.

Kocsis Noémi

A tervezet hatálybalépésének időpontja ugyan 2011. április 1. volt, de rendelkezéseit a május 1-je után bekövetkező "szülészeti eseményekre" lehet alkalmazni, az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó engedélyezési eljárás lefolytatása ugyanis 30 napot igényel. Az eltelt napokban még nem jelentkezett az ANTSZ regionális intézeténél. Almási Ferenc tisztifőorvos érdeklődésünkre azt is elmondta, a végrehajtásról még semmilyen iránymutatást nem kaptak.
Otthonszülésre, más néven intézeten kívüli szülésre akkor kerülhet sor, ha a szövődménymentes terhesség a 37. és 41. hét közötti időszakban van, a magzat fekvése koponyavégű, illetve az édesanya az intézeten kívüli szülésről történő döntése időpontjában betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 40 éves. Az édesanya legkésőbb a terhessége 36. hetéig dönthet úgy, hogy intézeten kívül szül, a terhesgondozásnak azonban akkor is a jelenleg működő rendszerben kell történnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!