Összeomolhat az intézményi hálózat? A megye a városhoz fordult

FMH - Anyagi hozájárulást kért a Fejér Megyei Közgyűlés nevében Balogh Ibolya elnök a fehérvári önkormányzattól.

Szabó Zoltán

A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár (50 millió 441 ezer forint), a  Fejér Megyei Levéltár (7 millió 421 ezer forint), a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága   (13 millió 444 ezer forint) és a Fejér Megyei Művelődési Központ  (5 millió 631 ezer forint)  működtetéséhez kér a megyei önkormányzat hozzájárulást, a zárójelben szereplő összegekkel. Az előzményekről már beszámoltunk: az elmúlt héten a megye-város koordinációs  biztottsági ülésen   már felmerült ez a kérdés.  A fehérvári önkormányzat Fidesz-frakciója indokoltnak tartotta a kérést.  Az MSZP sem zárkózott el ettől, de a döntéshez részletes előterjesztést tartanak szükségesnek.
Azt senki sem vonja kétségbe, hogy a   megyei intézmények   szolgáltatásait a  város polgárai  is igénybe veszik, sőt akadnak olyanok, amelyek elsősorban az ő érdeklődésükre számítanak.  Változatlanul  így van ez azok után is, hogy a megye 2007-ben felmondta a kulturális intézményekre kötött  együttműködési megállapodást.
 A  fehérvári önkormányzat  kulturális és turisztikai bizottsága csütörtökön  ülést tartott,  amelyre meghívták a megyei közgyűlés kulturális bizottságát is.   Egyetlen téma volt napirenden:  a  megyei fenntartású  közművelődési  intézmények és közgyűjteményi intézményekről szóló együttműködés.  Brájer Éva, a  városi grémium elnöke elmondta: a megjelölt összegek mögött egyelőre nem  látnak háttérszámításokat,  ám az idő sürget.  Megérti és méltánylandónak tartja a megye  igényét.  A csütörtökön elfogadott határozati javaslat egyelőre nem tartalmaz konrétumokat, csak azt, hogy a bizottság felkéri a városi jegyzőt:  készítsen előterjesztést  a megyei intézmények  közös fenntartására,  fenntartói társulás létrehozására, más együttműködési lehetőségekre.
Hasonló értelmű  javaslatot a megyei kulturális bizottság is megszavazott,  ott  a főjegyző készíti majd el a lehetséges változatokat tartalmazó előterjesztést.  A két grémium pedig együttesen tárgyalja meg az elképzeléseket. L. Simon László, a megyei  kulturális bizottság elnöke mindazonáltal megjegyezte:  az igényelt és remélhetőleg megvalósuló anyagi hozzájárulás csak átmeneti megoldás, erre az évre szól,  hogy ne omoljon össze az intézményi hálózat. Hosszabb távon azonban a közös felelősségre kell alapozni,  s olyan megoldásokat kidolgozni, amelyek a  koncepciót jelenthetnek a leendő kormány számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!