Oscar-díj: A király beszédét négy aranyszoborral jutalmazták (frissítve 12.55)

A király beszéde kapta vasárnap a legjobb filmért járó elismerést a 83. Oscar-díjkiosztó gálán a Los Angeles-i Kodak Színházban. A VI. György királyról szóló történet a mozikban is kasszasiker.

zaol.hu

A film további három aranyszobrot kapott: a legjobb férfi főszerepért Colin Firth, a legjobb rendezésért Tom Hooper, a legjobb eredeti forgatókönyvért pedig David Seidler vehette át az Oscar-díjat. A legjobb női főszereplő Natalie Portman lett a Fekete hattyúban nyújtott alakításáért.
   




 A közösségi háló alkotógárdája három Oscart könyvelhetett el: a legjobb adaptált forgatókönyv szerzőjeként Aaron Sorkint ismerték el, a legjobb vágásért Angus Wallt és Kirk Baxtert jutalmazták, a legjobb filmzenéért járó díjat pedig Trent Reznor és Atticus Ross vehette át.



   
A legjobb női mellékszereplő Melissa Leo, a legjobb férfi pedig Chistian Bale lett. Mindketten A harcos szereplői voltak.
   




A Toy Story 3 a legjobb animációs filmnek, valamint a legjobb betétdalért járó elismerést söpörhette be, az utóbbit a Randy Newman által komponált és Gwyneth Paltrow által előadott We Belong Togetherért.
   



A legjobb operatőr Wally Pfister lett az Eredet fotografálásának elismeréseképpen. Ez a film kapta a legjobb hangmérnöki munkáért járó Oscarokat is, mind a legjobb hangeffektus, mind pedig a legjobb keverés kategóriában.


 A legjobb látványtervezésért és díszletért, valamint a legjobb jelmezekért járó elismerést az Aliz csodaországban kapta. A legjobb maszkért járó Oscart A farkasembernek ítélték oda.



 Az idegen nyelvű filmek közül az aranyszobrot a dán Egy jobb világ nyerte el.
   



A legjobb rövid dokumentumfilm a Strangers no more, a legjobb rövidfilm a God of Love, a legjobb animációs rövidfilm pedig a The Lost Thing lett. A dokumentumfilmek kategóriájában a globálissá terebélyesedett amerikai pénzügyi válság történetét feldolgozó Inside Job című alkotást jutalmazták.
   
A gálát megelőzően életműdíjat kapott Kevin Brownlow filmtörténész, Francis Ford Coppola producer-rendező, Jean-Luc Godard rendező és Eli Wallach színész. A show házigazdája Anne Hathaway és a díjra jelölt James Franco volt.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A gála nagy vesztesei

 

 

 

A gála nagy vesztesei

A Coen testvérek westernje, A félszemű lett az idei Oscar-gála legnagyobb vesztese: tíz jelölése ellenére egyetlen szobrot sem kapott az Amerikai Filmakadémiától a vasárnap esti díjkiosztó ceremónián.
Utoljára 2003-ban A New York bandái című film szerepelt ilyen rosszul, amelynek alkotói szintén üres kézzel távoztak ugyancsak tíz jelölés ellenére.
Ethan és Joel Coen western-felújítását Jeff Bridgesszel a főszerepben nagy sikerrel játszották a mozikban, de a hollywoodi díjszezonban háttérbe szorult. A film operatőre, Roger Deakins jelölései ellenére már kilencedszer nem jutott hozzá a nagy becsben álló trófeához. Ezúttal az Eredetet fényképező Wally Pfister ütötte ki a nyeregből.
A vesztesek listáján szerepel még a hat Oscarra jelölt 127 óra, valamint a négy-négy díjra esélyes The Kids Are All Right és a Winter's Bone.
A The Kids Are All Right című családi vígjátékban leszbikus szülőt alakító Annette Bening már negyedszer izgult a borítékbontáskor; idén Natalie Portman, a Fekete hattyú sztárja tetszett jobban a filmakadémia szavazóinak.
A Christopher Nolan rendezésében készült Eredet című sci-fi nyolc jelöléséből négyet tudott szoborra váltani, ám ezek közül egy sem a főbb kategóriákban jutott a filmnek, a technikai mezőnyben aratta le a babérokat.
A közösségi háló című Facebook-dráma Golden Globe-díjakkal megkoronázott diadalmenetének A király beszéde című brit történelmi dráma vetett véget vasárnap este. Tom Hooper filmje csaknem minden fontos díjat megkapott: a legjobb film, rendezés, férfi színészi alakítás és eredeti forgatókönyv Oscarja is a dadogással küzdő VI. György királyról szóló produkciónak jutott. David Fincher aktuális történetét viszont a legjobb adaptált forgatókönyv elismerésén túl csupán a vágásért és a filmzenéért jutalmazta az Amerikai Filmakadémia.
 

A király beszéde sikertörténet a mozikban is

A Weinstein testvérek produkciójában készült A király beszéde tucatnyi Oscar-jelölése óta a mozipénztáraknál is sikertörténetet írt, vasárnap este pedig az alkotást négy díjával honorálva az Amerikai Filmakadémia is a brit történelmi dráma mellett tette le a voksát.
A kritikusok osztatlan rokonszenve és a szájhagyomány heteken át az észak-amerikai toplistás filmek között tartotta a VI. György királyról, II. Erzsébet apjáról szól történetet. A legjobb film kategória tíz Oscar-esélyes munkája közül A király beszédére váltottak jegyet a legtöbben a jelölések bejelentése óta: az utóbbi egy hónap alatt 57 millió dollárt (11,2 milliárd forintot) áldoztak rá az észak-amerikai nézők.
Bob és Harvey Weinstein nem először hozta lázba Hollywoodot: Az angol beteg című produkciójuk, amely kilenc Oscar-díjat nyert, végül 232 millió dolláros globális bevételt hozott. A Weinsteinek egyébként korábbi, Miramax filmvállalatukkal összesen 17 filmet juttattak be a legjobb film Oscar-mezőnyébe, és ebből négy meg is kapta az értékes szobrot. Hat évvel ezelőtt alapított, The Weinstein Company elnevezésű új produkciós cégükkel idén sikerült először megszerezni a legjobb film Oscarját.
A király beszéde eddig világszerte 221 millió dollárt (43,5 milliárd forintot) csengetett a mozikasszákba. A produkció észak-amerikai diadalútja pedig máris új lendületet kapott, mivel pénteken egy "családbarát" verzió forgalmazását is megkezdték. A dadogással küzdő király ugyanis a film során néhány jelenetben káromkodással lesz úrrá frusztrációján, ami miatt korában csak korhatáros besorolással vetíthették a produkciót. Az új változatban azonban a csúnya szavakat elnémították, hogy a szülők gyerekestül is bátran beülhessenek a moziba.

 

Két család történetéről szól a legjobb külföldi film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!