Orbán: további válságadókat fogunk bevezetni

További válságadókat kíván bevezetni a kormány, amelyet a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán egy budapesti rendezvényen.

MTI

 

A kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Széll Kálmán Alapítvány budapesti rendezvényén. Közölte azt is, felfüggesztik a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit, újakat nem kötnek, a már futó PPP-szerződéseket újratárgyalják. A második akciótervet hétfőn terjesztik az Országgyűlés elé. Felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát - jelentette ki a kormányfő a Millenáris Parkban tartott rendezvényen.
  Ma havi 30 milliárd forintot utal át az állam "a félállami,  Magyarországon magánnak nevezett nyugdíjrendszerbe", ezt az átutalást a válság idején az ország nem engedheti meg, ezért november elsejétől a jövő év végéig felfüggesztik - közölte a miniszterelnök.
Hozzátette: még az idén törvényt nyújtanak be az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés lehetőségének szabályairól.
 Közölte azt is, felfüggesztik a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit, újakat nem kötnek, és a már futó PPP-szerződéseket is újratárgyalják.
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte a következő év legfontosabb feladata az új, arányos családi adórendszer bevezetése, a foglalkoztatási és a demográfiai fordulat megkezdése. Ezzel mindenki jobban jár - mondta.
A kormány pénteken tárgyal a második akciótervről, amelyet hétfőn terjesztenek a Ház elé. Az akciótervnek csak néhány pontját ismertette szerdán Orbán Viktor.
 A második akcióterv szükségességét azzal indokolta, hogy egyszerre kell beindítani a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremteni, véget kell vetni a megszorítások politikájának, és ki kell törni az adósságcsapdából. Ki kell javítani a múlt hibáit, tovább kell erősíteni az együttműködés gazdaságpolitikáját - ismertette a második akcióterv céljait. Hozzátette, az országot nemzetközi szervezetek helyett a piacról kell finanszírozni.
Elsőbbséget kell adni a termelésnek, a munkának a spekulációval szemben, gyökeresen át kell alakítani az adózást, a gazdaság szerkezetét és a szemléletét is. Ezért van szükség a második akcióterv mielőbbi beindítására - mondta.
 A jövőben a gazdaságpolitika azon alapszik, hogy a sikerhez közös részvétel, ahhoz pedig arányos teherviselés szükséges. Azoknak kell többet adniuk, akiknek van - szögezte le.
Tartani kell az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiánycélt, továbbá a jövő évre el kell érni a 3 százalékos gazdasági növekedést - hívta fel a figyelmet.
Elmondta azt is, a következő évben meg kell alkotni a új alkotmányt, amely megszilárdítja a nemzeti együttműködés rendszerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!