Óperencián innen és túl

Székesfehérvár - A Magyar Olvasástársaság öt évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a nagy meseíró, Benedek Elek születésnapja, szeptember 30-a legyen a magyar népmese napja.

Kővári Gabriella

A székesfehérvári  Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola  negyedik alkalommal rendezte meg  a történetmesélés napját.   A telekis kisdiákok csütörtök reggel nyolc órától kora délutánig  folyamatosan érkeztek a Sziget utcai könyvárba, hogy meghallgassák a  mesemondó gimnazisták - Altorjai Áron, Kalmár Péter, Nagy Virág Eszter, Óvári Rebeka, Tóth Melitta - csodás történeteit. Az álomszép ruhákat a Vörösmarty Színház ruhatárából választották ki a királynőnek öltözött lányok.
-  A mesék  előtt a gyerekek furfangos kérdésekre, talányos rejtvényekre válaszoltak. Kiderült, hogy jól ismerik e régi történeteket, és sokat tudnak Benedek Elekről - mondta Kalincsákné Molnár Zsuzsanna, a Sziget utcai könyvtár vezetője.
 Nagy Virág Eszter, a Mátyás mesemondó verseny nyertese  és Óvári Rebeka 10. évfolyamos gimnazisták  nagyon szeretik a meséket,  nem véletlen, hogy ők olvastak fel a gyermekeknek:
- A lelkünk mélyén még mi is gyerekek vagyunk. Hamar megtaláltuk a közös hangot a kicsikkel, és szemmel láthatóan nagyon jól szórakoztak -  mondta Eszter.
- Mátyás király történeteire és az állatmesékre csillant fel legjobban a szemük - tette  hozzá Rebeka.
A könyvtár vezetője  szerint a mesehallgatás remekül fejleszti a fantáziát:  lényeges, hogy a gyerekek  maguk építsenek fel egy belső képi világot, illetve  különbséget tudjanak tenni  jó és  rossz között.  A mesékben a visszatérő elemek biztonságot adnak: a csodák, a mágikus számok, a kezdet és a vég, és az, hogy a jó elnyeri jutalmát. Mellékesen pedig  ritkán használt szavakkal gazdagodik a szókincsük.

Címkék#népmese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!