„Odakötjük magunkat a fákhoz, odaállunk a fűrészek elé, de nem hagyjuk, hogy kivágják a gyümölcsfáinkat”

Agárd - Ha kell, odakötjük magunkat a fákhoz, odaállunk a fűrészek elé, de nem hagyjuk, hogy kivágják a gyümölcsfáinkat - mondták a Gárdonyi nevét viselő mezőgazdasági zrt. részvényesei.

Zsigó Ferenc


- Jöjjenek ki, mert illegális és jogtalan fakivágás történik, lábon álló, élő gyümölcsöst irtanak, itt vannak a rendőrök is... - kaptuk a telefonhívást hétfőn délután. Mintegy tucatnyi, egymás szavába vágva háborgó ember várt minket  Gárdony külterületén, a Simon Panziótól nem messze, egy cigánymeggy-ültetvény szélén. Mire odaértünk, a rendőrök már elmentek, s velük ment az irtásra megbízást adó Albert Árpád is, akiről később megtudtuk, hogy a vitás felek egyike. A helyszínen egy traktor  rajta egy  tárcsázó , a gép vezetője, Kalló János vette észre, hogy motoros fűrésszel vágják ki a fákat.
Azonnal riasztotta társait, akikről  mint ahogy róla is  kiderült, hogy valamennyien részvényesei az agárdi székhelyű Gárdonyi Géza Mezőgazdasági Zrt.-nek.
- A cég egykori igazgatóját és volt főkönyvelőjét 2007 februárjában a részvényesek visszahívtak tisztségükből, azóta folyik velük a vita és a pereskedés - idézte fel a történet kezdetét Vörös Józsefné, a zrt. igazgatóságának elnöke, miután kissé lecsillapodtak az indulatok.
- A bíróság hűtlen kezelés bűntette miatt jogerősen elítélte, két évet kaptak, három évre felfüggesztve - tette hozzá az elmondottakhoz Nyúlné Tóth Zsuzsanna, aki szintén igazgatója a zrt.-nek.
- A helyzet az, hogy a volt igazgató és társa úgy gondolják, mindent megtehetnek - veszi vissza a szót Vörösné.  Ezek az 1979. és 1983. között telepített meggyfák  mutat körbe  az akkori szövetkezet, a mai zrt. tulajdonában vannak, azaz a részvényesek a tulajdonosok. A volt igazgató és az egykori főkönyvelő az osztatlan közös tulajdonból kérték a saját részük kimérését a földhivataltól. Született egy általunk vitatott és jelenleg törvényességi felülvizsgálat alatt lévő határozat, ami alapján úgy gondolják, övék a gyümölcsös, és most ki akarják vágatni a fákat, de mi nem hagyjuk! A föld az övék, ezt nem vitatjuk, de a rajta lévő gyümölcsfák az közös tulajdon.
 A rendőrök a helyzet tisztázásáig leállították a fakivágást, amit az Ilosvai Kereskedőház Kft. emberei végeztek. A móri cég helyszínen lévő vezetője, Ilosvai János elmondta, már mintegy kétszázezer forintot fektettek ebbe a munkába, s most arra várnak, hogy megbízójuk visszajöjjön a rendőrségről, és kiderüljön, folytathatják-e a munkát.
 Nem kellett sokat várni, feltűnt a távolban Albert Árpád autója. A zrt. egykori igazgatója a feleségével érkezett.
- Ennek a gyümölcsösnek az egyik részét földkiadás jogcímén kaptam még 1994-ben, nagyobb részét pedig per- és tehermentesen, megtekintett állapotban, több tulajdonostól  vásároltam. A gyümölcsös  a fákkal együtt  a saját tulajdonomat képezi. Ezeket a tulajdoni hányadokat (részarányokat) a földhivatal jogerősen kimérte. Egyébként ez az ültetvény már több, mint harminc éves, a fák többsége kiszáradt, fenntartása, további művelése gazdaságtalan, megérett a kivágásra.  Általam ismeretlen szakértői felértékelésre hivatkozva követelik annak az ültetvénynek az árát, ami a saját tulajdonomban van. Jogcímében és összegszerűségében is megalapozatlan a követelésük.
 Albert Árpádot szeptember 10-én - amikor 90 fát vágatott ki - már feljelentették a zrt. részvényesei. A hétfői történések miatt újból megteszik a feljelentést - mondták. A volt igazgató a korábbi feljelentésről hétfőn a gárdonyi kapitányságon értesült, ezért úgy döntött, a rendőrségi vagy jegyzői vizsgálat lezárultáig  mert lehet, hogy birtokvita lesz a dologból - leállítja a fakivágást. Pedig ügyvédje is azt mondta neki: övé a gyümölcsös, azt csinál vele, amit akar...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!