Nyuszitúra, gyerkőcöknek is

FMH - Az ország minden tájáról érkeztek túrázók a Velencei-hegységben szervezett tavaszköszöntő és nyuszitúrára. A családosokat külön meglepetéssel várták.

Lovász Lilla

Nem titkolt célja a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesületnek, hogy már gyermekkorban „rászoktassák” a fiatalokat a túrázásra – a környezettudatos nevelés egyik legjobb módja ez.
A hagyományos, több mint ötéves múltra visszatekintő tavaszköszöntő túra szervezésénél idén ezért még nagyobb hangsúlyt fektettek a kisgyermekes családok invitálására. A számukra kitalált 5 kilométeres távot akár babakocsit tolva is meg lehetett tenni, ráadásul a picurok útközben cukorkát kaptak, célba érve pedig szőrmóknyuszik várták őket, „fészkükben” ajándékkal. „Nincs nagyobb öröm, mint látni az apróságokat, amint a sétától kipirulva, boldogan majszolják a lekváros kenyeret, s egymásnak mutogatják, milyen ajándékot kaptak” – mondja Asbóth Katalin, a Gyöngyvirág TE elnöke. Azt is megtudtuk tőle, bár a tavalyi több mint ezer jelentkezőt nem múlta felül az idei résztvevők száma, az elmúlt hétvége borongós időjárása ellenére a közel hétszáz túrázó még mindig nagyszerű siker a szervezőknek.
Ám nemcsak a kicsiknek kedveztek, hiszen a 10 illetve 20 kilométeres teljesítmény-útvonalat végigjárók gyönyörű tájon – a Sukoró, Nadap, Angelika-forrás, Barlang-kút, Pogány-kő útvonalon – sétálhattak, s kitűzővel, emléklappal térhettek haza. Egy résztvevő túrabeszámolójából idézve: „ezen a 18 km-en legalább annyi a látnivaló, mint a Gerecse 50 majd háromszor ekkora távján.” A célban, a sukorói presszónál pedig lekvároskenyér, zsírosdeszka és tea várta a fáradt turistákat. Jövőre ugyanitt, hasonló időpontban várják a kirándulni vágyókat, a tervek szerint még több meglepetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!