Nyitott templomok, adventi udvar, karácsonyi CD - az ünnepre készülnek

FMH - Hamarosan újra megnyílik Székesfehérváron a püspökség adventi udvara, és lesz gyűjtőakció a szegényekért - tájékoztattak az illetékesek.

J. Mező Éva


- Negyedik éve nyitja meg advent kezdetén kapuját a püspökség, hogy a városban lakók az ünnep forgatagában elcsöndesedést, elmélyülést, megbékélést találjanak ott. Hogy az emberek vásárlási kényszerükben, vagy gondoktól zaklatott életükben ne csak az adott perc feladatára figyeljenek, nagyobb távlatokban gondolkodva helyére kerüljenek a gondok - mondta sajtótájékoztatón Spányi Antal megyés püspök az adventi udvar lelki feladatáról. Ezt követően hallhattunk a karitatív célokról is.

Idén ismét elkészült a püspökség és a Vörösmarty Színház kiadásában a Fehérvári karácsony című CD, amely személyes ajándék lehet családoknak, de vállalatok számára is munkatársak, partnerek megajándékozására. A CD bevételéből a Szent György Kórház gyermekosztályának szeretnének vásárolni egy EKG készüléket. Tavaly a CD nagy sikerrel debütált, így az idein is a színház művészei mondanak verset, a Teleki Blanka Gimnázium kórusa énekel, Spányi Antal püspök szemelvényt olvas fel Prohászka Ottokár művéből, és közreműködik Drahos Béla fuvolaművész.
A CD művészeti vezetője Szele István elmondta, idén helyet kaptak a felvételen fehérvári szerzők is, így Móra Magda és Bódás János. Vasvári Csaba színházigazgató a művészek önzetlen közreműködését azzal indokolta, hogy bármily furcsa, a színház és a püspökség célja alapvetően azonos: ráirányítani az emberek figyelmét a körülöttünk és  bennünk rejlő világra, és segíteni az eligazodást a viszonyrendszerek között.

Nagy Lajosné Krisztina, az Alba Caritas vezetője elmondta, hogy idén is bekapcsolódnak az Egymillió csillag a szegényekért európai gyűjtő akcióba, majd  Nobilis Mario beszélt a nyitott templomokról: advent minden szombatján 17 és 20 óra között önkénteseik segítenek a belvárosi templomokba betérőknek, hogy: "csendet, művészi, vagy lelki megismerést találjanak, akik itt kívánnak lélegzetet venni a vásár nyüzsgésében." Az adventi udvarban idén is a kézművesek árulják portékáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!