Nyáron sem képtelenség - Rippl-Rónai kiállítás Fehérváron

Székesfehérvár-Budapest - Nyár van, a szabadságok, a kikapcsolódás, a lazítás ideje. Nem ördögtől való azonban, ha ilyenkor szánunk némi időt arra, hogy szépet, értékeset lássunk. Például Rippl-Rónai képeit, grafikáit.

Szabó Zoltán

Ráadául ezt most  két, viszonylag közel levő helyen is megtehetjük. Az egyik  a fehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjtemény, ahol   Rippl-Rónai József  Valahol otthon...  Kaposvár, Párizs, Budapest című gyűjteményes kiállítása látható,  november 4-éig. 
 

A múlt évben volt Rippl-Rónai József (1861-1927) születésének 150. évfordulója. A művész szülővárosa, Kaposvár emlékkiállítással ajándékozta meg a közönséget. Bebizonyosodott, hogy Rippl-Rónai olyan művész, aki sok évtizedes távlatból is képes fenntartani az érdeklődést. A sikeres évad nyomán Székesfehérváron létrejött kiállítás fő gondolata a művész által megteremtett és a korában szokatlannak számító, bensőséges otthon kultusz. 
   

A tárlat kurátora a kaposvári  Rippl-Rónai Múzeum művészeti vezetője, Horváth János, aki olyan  műveket válogatott, amelyek  nemigen szerepeltek még  nagy nyilvánosság előtt.  Az életmű keresztmetszetét  láthatják az érdeklődők a Városi Képtárban, a négy, eltérő stílus szerinti fő tagolásban.  A párizsi fekete korszaktól kezdve  az enteriőrökön és a  kukoricás képeken át a pasztell, arcképekig. (Múzeumoktól  köztük a   Magyar Nemzeti Galéria,  a kaposvári, a pécsi,  a szegedi múzeum anyagából és magángyűjtőktől  vették kölcsön a műveket a tárlathoz.)
Ha pedig   Budapesten járnak és elvetődnek a Magyar Nemzeti Galéria   tájékára, akkor ne hagyják ki  a Rippl-Rónai  Művek régi gyűjtők kezéből című kollekciót.  A kiállításon  Rippl-Rónai gazdag rajzi és sokszorosított grafikai munkásságát mutatják be. Olyan művekkel,  amelyek magától a művésztől, illetve három, a magyar századelő képzőművészeti életében jelentős szerepet játszó, gyűjtő szakember  Petrovics Elek, Meller Simon és  Majovszky Pál  ajándékaként kerültek a nemzeti galéria  grafikai gyűjteményébe.

A művész  színes litográfiái úttörő jelentőségűek a magyar grafika történetében. A párizsi korszakában készült  Lámpánál olvasó nő (1894), vagy a női sors szimbolikus állomásait megjelenítő Les Vierges (Szüzek, 1895), Rippl-Rónai főművei közé tartoznak. Az 1890-es évek közepétől.  szívesen foglalkozott iparművészeti feladatokkal is. A bútortervezéstől üvegpoharak megálmodásáig, könyvillusztrációtól kárpittervekig sok minden belefért a korszak iparművészetről, környezetformálásról vallott gondolkodásába. Grafikai munkásságának jelentős részét teszik ki a nagyméretű tusrajzok, amelyeket az 1890-es évektől az 1910-es évek közepéig készített.  Kaposvárra való hazatelepülése után Rippl-Rónai szívesen festette-rajzolta háza népét, otthoni elfoglaltságaik közben, vendégeit, illetve modelljeit, kaposvári fiatal parasztlányokat. A tusrajzok sorozata tehát így folytatódott, a párizsi időszakhoz képest egyre letisztultabb, célratörőbb megfogalmazásban, egyre vastagabb tollvonásokkal. A tárlat emellett még sok-sok szemrevaló élményt tartogat, aki pedig kedvet kapott hozzá, szeptember 23-áig  megtekintheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!