Nyári estékre: színházi csemegék, az abszurdtól az operáig

Székesfehérvár - Nyolc előadást láthatnak a nézők a Nyári színház fesztiválon. Hét vendégprodukciót és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar operagáláját. Két helyszínen, a Pelikán udvarban, illetve a Vörösmarty Színházban.

Szabó Zoltán

A június 16-ától július 6-áig tartó fesztiválról pénteken tartott sajtótájékoztatót  Vasvári Csaba, a fehérvári teátrum igazgatója és Román Sándor, az ExperiDance Tánctársulat művészeti vezetője, koreográfua. (A  tánccsoport is fellép a bemutató sorozaton.)  Vasvári elmondta: a nyári fesztivál tavaly is sikeres volt, ám az idei választék  bővebb, ráadásul - amennyiben persze az időjárás nem szól közbe - szabadtéren, a Pelikán udvarban is kínálnak látnivalót.  A szándékuk az, hogy a fehérvári nézők ízelítőt kaphassanak az ország néhány más színházának kínálatából. Igyekeztek természetesen a   legjobb, legsikeresebb produkciókat kiválasztani.
- Ami a Pelikán udvart illeti: június 16-án 20.30 órakor  a magyar abszurd humor  legismertebb képviselői mutatják be Best off  L'art Pour L'art című válogatásukat. Azokat a jeleneteket, amelyeket  az elmúlt 24 évben a rajongók újra és újra látni akarnak. A hórihorgas  életművet előadja: Dolák-Saly Róbert, Laár András,  Pethő Zsolt  és Szászi Móni. (Eső esetén a nagyszínház  lesz a helyszín.)  Június 22-én és 23-án 18 órakor a veszprémi Petőfi Színház   várja a kicsiket és nagyokat Csizmás Kandúr című zenés mesejátékára. A furfangos macska történetét  szinte mindenki ismeri, generációk szeretik a  beszélő, árván maradt  gazdájának segítő kandúr kalandjait. A darab rendezője Kszel Attila. (Ha esik, a nagyszínházba  szalad át a kandúr.)  Július 2-án 20.30 órakor  Willy Russel: Shirley Valentine  című komédiáján vidulhat a közönség.  A történetet sokan ismerik, már csak azért is, mert nagysikerű film készült belőle.  Ezúttal a József Attila Színház  hozza el a Pelikánba  Shirley Valentine-t, akit Vándor Éva  alakít. A rendező Cserje Zsuzsa.  (Eső esetén a Pelikán terembe invitálják a  nézőket.)

A  nagyszínházban  az Othello Gyulaházán című   vígjátékkal indul a fesztivál, június 17-én 19 órakor. Gádor Béla  Tasnádi István darabját  a nyíregyházi  Móricz Zsigmond Színházban állították színpadra, Hargitai Iván rendezésében, Gáspár Tiborral, Kuthy Patríciával,  Horváth László Attilával   a főbb szerepekben. A budapesti Karinthy Színpad  az Őrült nők ketrecét  hozza a fesztiválra, június 24-én 19 órakor.  Jean Poiret komédiája filmen is óriási siker volt,  ebben a színpadi  változatban Kerekes József  és Cseke Péter a főszereplők. A rendező Karinthy Márton. Az ExperiDance  június 26-án  19 órakor mutatja be  Boldogság 69:09   című táncjátékát.  A  rendező-koreográfus,  Román Sándor elmondta:  a darab  életrajzi ihletésű pillanatképekből áll,  és az elmúlt 40 év  fontosabb történéseit   villantja fel a tánc formanyelvén.  Történelmi utazást kínál, értékrendek, konvenciók ütköznek benne, és  persze nem hiányzik a szerelem sem.  A debreceni Csokonai Színház előadását   június 30-án  19 órakor láthatja a közönség.  Szergej Medvegyev: Fodrásznő című színművét mutatják be.  A  darab  a világszerte egyre  elismertebb  orosz drámaírás új remeke, a kisemberek tragédiáját gogoli  groteszkséggel ábrázoló mű. Az egyik szereplő Trill Zsolt, a rendező  Viktor Rizsakov.  A zene sem maradhat ki a programból.  Július 6-án, ugyancsak 19 órakor kezdődik  a Mozart operagála.  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett kiváló énekesek, Kertesi Ingrid, Meláth Andrea,  Mukk József és Jekl László lépnek fel.
Színházi esemény, de nem a fesztiválhoz kapcsolódó hír: vasárnap 14.30 órakor,  a  mesejáték előadása előtt  nyitja meg Vasvári Csaba az Ágacska  rajzpályázatra érkezett munkákból rendezett kiállítást. A legjobbak díjat is kapnak. Az  előadást követően a mesejáték szereplőivel találkozhatnak a nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!