Nyaklánc, epekővel

Székesfehérvár - M. Tóth Krisztina iparművész fémből, kagylóból, apró kavicsokból, terményekből, talált tárgyakból készít gyönyörű egyedi ékszereket. Munkáit december 9-ig láthatjuk az Aranybulla Könyvtárban.

Gábor Gina

A könyvtár ideális  helyszín M. Tóth Krisztina  munkái számára: a mutatós nyakláncok,  finom gyűrűk éppen efféle meghitt hangulatú,  kisebb  terembe valók, ahol a könyvek, folyóiratok lapozgatása közben jólesik gyönyörködni a míves tárgyakban. Sőt, egyik-másik hívogató darabot a könyvárusok jóváhagyásával fel is próbálhatjuk. Elvégre nem csoda, ha M. Tóth Krisztina tárgyait látva felébred bennünk a birtoklási vágy.


A Nadapon élő alkotónak  kivételes érzéke van ahhoz, hogy megtalálja azokat a tárgyakat amelyek különleges, egyedi ékszerei alapanyagául szolgálhatnak... A fiatal  iparművész mellesleg háromgyerekes anya (a gyerekek 9, 7 és 3 évesek.) Ezért amíg a legkisebb óvodáskorba nem lépett,  kevesebb ideje jutott a munkára. De most  visszatért jelzi ez a kiállítás is, amelynek címe: Ékszerelmek. Hiszen a család mellett a munka, az ékszerkészítés is igen fontos, igazi szerelem  az életében.
M. Tóth Krisztina a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett,  tanult Hollandiában is, foglalkozott zománcékszerek készítésével, ötvösmunkákkal is,  ám most  inkább ékszertervező iparművésznek nevezi magát, mert a klasszikus ötvösmunkáktól eltérnek a tárgyai. Őt megihleti a különös  formájú kavics vagy egy csiga, kagyló, és  erre építve, ehhez igazítva tervezi meg az  ékszert: ahogy mondja, a gombhoz keresi  a kabátot... Ám munkái ettől egyediek, megismételhetetlenek. Krisztina keze alatt harmonikus egységbe kerül a zsinór, az ezüstgyöngy és a bojt, hiszen többféle anyag kombinációjából születik meg végül a nyakbavaló.  Akinek  már a Tisza-parton  volt alkalma a sulyom nevű növény tüskés   termésébe belelépnie, csodálkozik, hogy Krisztina elegáns gyűrűt készített a sulyomtermés felhasználásával. (Na, jó - teszi hozzá -, talán nem mindennapos használatra való, de bátran felvehetjük az Operába.) És ki látott már epekőből készült nyakláncot?  A tárlaton ezt  is megnézhetjük. Krisztina keze alatt a szenvedések okozóiból pazar ékszer állt össze, mert ezek a kövek épp olyan szépen ragyognak, akár a tigrisszem...
 Hölgyeim, ki ne hagyják a kiállítást! Ilyenkor advent idején a férfiakat is megkérhetjük, kísérjenek el bennünket, hiszen így  idejében ötletet adunk nekik az ajándékozáshoz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!