Növekedésre számítanak

Székesfehérvár - A holland Philips 1,34 milliárd eurós nettó veszteséget könyvelt el áprilistól júniusig, szemben az előző év hasonló időszaki 259 millió eurós nettó nyereséggel.

Miskei Anita

Jelentős veszteség érte  a Philips holland elektronikai vállalatot a második negyedévben  a világítástechnikai és a szórakoztató-elektronikai iparágakban tapasztalt alacsony kereslet miatt.  A társaság árbevétele az előző évi 5,35 milliárd euróról 5,21 milliárd euróra esett vissza. Az időszakban a Philips 830 millió eurós tőkeveszteséget könyvelt el egészségügyi üzletágában, amíg a világítástechnikai részlegben 530 millió eurós leírásra kényszerült a gyengébb kilátások miatt. A vártnál kedvezőtlenebb eredmények ellenére Frans van Houten, a társaság vezérigazgatója 2 milliárd euró értékű sajátrészvény-visszavásárlási programot jelentett be,  meggyőződése szerint a Philips organikus növekedésnek indulhat. Kijelentette: rövid távon nem várható javulás a társaság eredményeit illetően, de  a vállalat 2014-ig 500 millióval csökkenti költségeit.
 A vállalat Magyarországon Székesfehérváron 3D-s televíziókat, Tamásiban LED-es világítótesteket állít elő. A  két gyárban és a központban átlagosan 2000-2500 dolgozót foglalkoztatnak, de csúcsszezonban  3000 embernek is adnak munkát. A 3D-s televíziókból tavaly 400-500 ezret állítottak elő. A televíziókhoz magyar alkatrészeket  vesznek, amik értékben  30-35 százalékot tesznek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!