Nincs roham a boltokban az áfaemelés előtt

FMH - Nem, vagy csak alig nőtt az üzletekben a forgalom az ilyenkor szokásoshoz képest a július elsejei áfaemelés előtt.

feol.hu

Az általános forgalmi adó (áfa) általános kulcsa július 1-jétől 5 százalékponttal, 20-ról 25 százalékra emelkedik, ez alól kivételt képeznek a tej és a tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, a liszt, a keményítő, vagy tej felhasználásával készült termékek, továbbá a távhőszolgáltatás, ezek esetében az adókulcs 18 százalék lesz.
A Tesco áruházaiban az ilyenkor szokásosnál valamivel nagyobb volt a forgalma a napi fogyasztási és a műszaki cikkeknek, emelkedett a ruházati termékek iránti kereslet is - mondta Hackl Mónika, a Tesco kommunikációs vezetője kedden az MTI-nek. Hozzátette azonban: ezeknél a termékeknél sem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a növekedés az áfaváltozás miatt következett be. Úgy vélte, hogy az áfaemelést megelőzően várt forgalomnövekedést valamennyire kompenzálta, hogy a hó végén jellemzően kevesebbet költenek vásárlásra az emberek.
A CBA üzletekben nem tapasztaltak különösebb vásárlói rohamot az áfaváltozás előtt. Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője elmondta, hogy az áfaemelés előtti napok forgaloma nem érte el az ünnepek előtti mértéket. Szerinte a hónap végén már nincs tartalékuk az embereknek.
A CBA kommunikációs vezetője szerint még korai lenne megmondani az áfaemelés utáni várható forgalmat. Abban bíznak, hogy miután a CBA-nál csökken például a tej- és tejtermékek, a pékáruk ára, ezért az üzletek forgalma nem fog visszaesni.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint sem volt nagy vásárlói roham az áfaemelés előtt, csak egy-egy üzletből érkezett jelzés kisebb forgalomnövekedésről. Az áfaemelés, ha nem is azonnal, de előbb-utóbb meg fog jelenni a fogyasztói árakban - tette hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!