Neves szakácsok, vendéglősök zsűriztek Agárdon

Agárd - Az idei cigánymeggy-fesztiválra több csapatot hívtak meg, és a kóstolók tanúsága szerint igen jól sikerültek a nyuszifogások. A főszereplő hús ugyanis tapsifüles volt.

Kovalcsik Katalin

 

- Vedd a kezedbe a nyulat, és csontozd ki! (A válogatósabbak itt abba is hagyhatják, viszont a bennfentesek szerint a nyúlhús fenséges étel, érdemes megbirkózni vele.) A nemesebb részeket bepácoljuk kakukkfüves, borsos, pálinkás páccal. Egy órát hagyjuk a húst a lében. A páclét bőségesen készítsük, mivel a maradékba kell tennünk egy kis borsot és egy deci portói cherryt is. A lét felfőzzük, de előtte tegyünk bele hagymát, fokhagymát, leveszöldséget is. Az alaplevet leszűrjük. A bepácolt húst meleg füstben húsz percig pároljuk, füstöljük. A tepsiben előkészítjük a rösztit, amit reszelt újburgonyából, almából és zellerből gyúrunk össze. A bográcsban zsírt hevítünk. A füstölt nyulat átpirítjuk ebben a zsírban, ez körülbelül 15 perc. A gerincet ne tegyük bele! Az előzőleg elkészített alaplevet beízesítjük szegfűgombával és vajjal. A combokat tegyük a tányérra, köretnek a rösztit és a zöldségeket.

A nyúlhúst forgalmazó társaság jóvoltából hozzájutottunk néhány kiváló recepthez. A különleges nyúlpaprikáshoz vegyünk egy feldarabolt nyulat, 3 deci vörösbort, 10 dkg füstölt szalonnát, két deci tejfölt, egy nagy fej vöröshagymát, két zöldpaprikát, egy paradicsomot, diónyi zellergumót, egy gerezd fokhagymát, egy-egy teáskanál piros fűszerpaprikát, lisztet, sót. A nyulat mossuk, leszárítjuk. A vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot felaprítjuk, a zellert megreszeljük, a füstölt szalonnát csíkozzuk, a zsírját kiolvasztjuk. A szalonnazsíros pörcre tesszük a hagymát, a zellert, üvegesre fonnyasztjuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, ráöntünk két evőkanál vizet, a tűzre visszatéve a húsdarabokat is. Sózzuk és folytonos keverés mellett fehéredésig pirítjuk a húst. Ekkor egy deci vízzel, 2 deci vörösborral felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfővi, apránként pótoljuk a vörösborral. Mielőtt teljesen elkészülne, adjuk hozzá a zöldpaprikát, a paradicsomot, és a tejföllel kevert lisztet, sűrítsük be. Köretnek galuska vagy sós vízben főtt burgonya illik hozzá. A zellertől és a vörösbortól kissé más az íze, mint a megszokott nyúlpaprikásnak, de ehhez is nyugodtan kortyolhatunk az üvegben maradt vörösborból.

Az almás-hagymás nyúlmájhoz négy személyre kell 60 deka házinyúlmáj, 8 dkg füstölt szalonna, két közepes fej hagyma, két savanykás alma, egy deci tejföl, egy teáskanál majoránna, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és só. A nyúlmáj ereit, zsírját leszedjük, a májat kis darabokra vágjuk. A füstölt szalonnát felaprítjuk, és nagy serpenyőbe téve kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük, a hagymát karikázzuk. Az almát mossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd vékony szeletekre aprítjuk. A hagymát üvegesre sütjük, kivesszük és melegen tartjuk. A zsírra tesszük a májdarabokat, erős tűzön, fedő alatt, körülbelül 5 percig pároljuk, meghintjük majoránnával. Ezt is kiszedjük. Az almaszeleteket erős lángon gyorsan üvegesre sütjük, hozzáadjuk a tejfölt, visszatesszük a pörcöt, a májat és a hagymakarikákat. Mindezeket sózzuk, borsozzuk, erős lángon összeforraljuk. Tálalás előtt még hagyjuk egy kicsit a fedő alatt. Ehhez az ételhez párolt rizs illik.

Egyszer kóstoltam nyúlhúst, de ezek a receptek olyan csábítóak, hogy úgy látom, újból nyulat kell fognom.

 

Az almás-hagymás nyúlmájhoz négy személyre kell 60 deka házinyúlmáj, 8 dkg füstölt szalonna, két közepes fej hagyma, két savanykás alma, egy deci tejföl, egy teáskanál majoránna, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és só. A nyúlmáj ereit, zsírját leszedjük, a májat kis darabokra vágjuk. A füstölt szalonnát felaprítjuk, és nagy serpenyőbe téve kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük, a hagymát karikázzuk. Az almát mossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd vékony szeletekre aprítjuk. A hagymát üvegesre sütjük, kivesszük és melegen tartjuk. A zsírra tesszük a májdarabokat, erős tűzön, fedő alatt, körülbelül 5 percig pároljuk, meghintjük majoránnával. Ezt is kiszedjük. Az almaszeleteket erős lángon gyorsan üvegesre sütjük, hozzáadjuk a tejfölt, visszatesszük a pörcöt, a májat és a hagymakarikákat. Mindezeket sózzuk, borsozzuk, erős lángon összeforraljuk. Tálalás előtt még hagyjuk egy kicsit a fedő alatt. Ehhez az ételhez párolt rizs illik.

Egyszer kóstoltam nyúlhúst, de ezek a receptek olyan csábítóak, hogy úgy látom, újból nyulat kell fognom.

 

Az almás-hagymás nyúlmájhoz négy személyre kell 60 deka házinyúlmáj, 8 dkg füstölt szalonna, két közepes fej hagyma, két savanykás alma, egy deci tejföl, egy teáskanál majoránna, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és só. A nyúlmáj ereit, zsírját leszedjük, a májat kis darabokra vágjuk. A füstölt szalonnát felaprítjuk, és nagy serpenyőbe téve kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük, a hagymát karikázzuk. Az almát mossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd vékony szeletekre aprítjuk. A hagymát üvegesre sütjük, kivesszük és melegen tartjuk. A zsírra tesszük a májdarabokat, erős tűzön, fedő alatt, körülbelül 5 percig pároljuk, meghintjük majoránnával. Ezt is kiszedjük. Az almaszeleteket erős lángon gyorsan üvegesre sütjük, hozzáadjuk a tejfölt, visszatesszük a pörcöt, a májat és a hagymakarikákat. Mindezeket sózzuk, borsozzuk, erős lángon összeforraljuk. Tálalás előtt még hagyjuk egy kicsit a fedő alatt. Ehhez az ételhez párolt rizs illik.

Egyszer kóstoltam nyúlhúst, de ezek a receptek olyan csábítóak, hogy úgy látom, újból nyulat kell fognom.

 

Az almás-hagymás nyúlmájhoz négy személyre kell 60 deka házinyúlmáj, 8 dkg füstölt szalonna, két közepes fej hagyma, két savanykás alma, egy deci tejföl, egy teáskanál majoránna, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és só. A nyúlmáj ereit, zsírját leszedjük, a májat kis darabokra vágjuk. A füstölt szalonnát felaprítjuk, és nagy serpenyőbe téve kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük, a hagymát karikázzuk. Az almát mossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd vékony szeletekre aprítjuk. A hagymát üvegesre sütjük, kivesszük és melegen tartjuk. A zsírra tesszük a májdarabokat, erős tűzön, fedő alatt, körülbelül 5 percig pároljuk, meghintjük majoránnával. Ezt is kiszedjük. Az almaszeleteket erős lángon gyorsan üvegesre sütjük, hozzáadjuk a tejfölt, visszatesszük a pörcöt, a májat és a hagymakarikákat. Mindezeket sózzuk, borsozzuk, erős lángon összeforraljuk. Tálalás előtt még hagyjuk egy kicsit a fedő alatt. Ehhez az ételhez párolt rizs illik.

Egyszer kóstoltam nyúlhúst, de ezek a receptek olyan csábítóak, hogy úgy látom, újból nyulat kell fognom.

 

Egyszer kóstoltam nyúlhúst, de ezek a receptek olyan csábítóak, hogy úgy látom, újból nyulat kell fognom.

 

Egyszer kóstoltam nyúlhúst, de ezek a receptek olyan csábítóak, hogy úgy látom, újból nyulat kell fognom.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!