Nevelés az iskolában, családban: a közömbösség a legrosszabb

Székesfehérvár - A családok védelméről szóló törvényben nagyobb hangsúlyt kap az általános iskolás korú gyermekek felügyelete. A kiskorúakra leselkedő veszélyek, az őket érő külső hatások formálják személyiségüket. A szülőkre, padagógusokra hatalmas teher hárul, értékelésükkel, nevelési elveikkel, de akár közömbösségükkel is befolyásolhatják a gyermekek személyiségét.

Miskei Anita

A családok védelméről szóló törvényben nagyobb hangsúlyt kap az általános iskolás korú gyermekek felügyelete. A kiskorúakra leselkedő veszélyek, az őket érő külső hatások formálják személyiségüket. A szülőkre, padagógusokra hatalmas teher hárul, értékelésükkel, nevelési elveikkel, de akár közömbösségükkel is befolyásolhatják a gyermekek személyiségét.

Az általános iskolás korú gyermekek felügyeletéről, s azokról a fiatalkorúakról is gondoskodniuk kellene szüleiknek, akik bizalmat kaptak, s egy-egy éjszakát egy  szórakozóhelyen tölthetnek. A családok védelméről szóló törvényben jobban óvnák a 16 év alatti fiatalokat, s nagyobb felelősséget rónának szüleikre és a pedagógusokra is.

- Életszerűtlennek és átgondolatlannak  tartom a javaslatot: régen, amikor az anyukák húszas éveik elején szültek, nem volt akkora korkülönbség a gyermek és a szülei között, mint manapság. Hogy "mutatna" a diszkóban egy tizenhat éves fiatal mellett  a közel ötven éves apja? És miként érezné magát? -  tette fel a kérdést Kismarty Lechner Gábor, a Fehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnöke, aki szerint a fiatalok a szórakozóhelyeken belül nagyobb biztonságban vannak, mint az utcán, azaz éppen itt van legkevésbé szükség a szülő felügyeletére.

- A nagyobb gondot az utcán "bulizó" gyerekek jelentik, akik a legolcsóbb "vodka ízű" szeszesitaltól rúgnak be, majd az egész lakótelepet felverik. Magam is apa vagyok, igaz a gyermekem még kicsi, ám szerintem erre kellene inkább megoldást találni. Másrészt Székesfehérvár amúgy is elég "alvó" város, ha a szigorítást elfogadják, ez méginkább így lesz, ami szerintem nem jó irány a város számára - fogalmazott a diszkókat tömörítő egyesület elnöke.

Jelenleg 14 év az alsó korhatára annak, hogy Magyarországon valakit beengedjenek a diszkóba, ám például a Kismarty által üzemeltetett Alba bárba 18 év alattiakat nem engednek be. Van persze olyan szórakozóhely  Székesfehérváron, ahol 14-15 éves a bulizók zöme, ám itt a biztonsági őrök gondoskodnak arról, ne legyen balhé bent. A kérdés inkább az, mi van a diszkóajtón kívül?

A gyermekek nevelésében, védelmükben, személyiségük formálásában a szülőknek és a pedagógusoknak is szerepük, feladatuk van - fogalmazott Bábosik István,  a Kodolányi János Főiskola tanszékvezető egyetemi tanára, aki úgy vélte, a felnőttek értékelésének nagy szerepe van abban, milyenné válnak a felnövő gyermekek.

- Az értékelés a legősibb, legrégebben alkalmazott személyiségformáló eljárás, amit arra használunk, hogy a gyermekek magatartását olyanná alakítsuk, amivel később be tudnak illeszkedni a társadalomba. Mind a családnak, a szülőknek, mind pedig az iskolának, a tanároknak folyamatosan értékelniük kell a fiatalokat, viselkedésüket.  Ha konstruktív megnyilvánulást tapasztalunk részükről, jutalmazunk, ha az ellenkezőjét, akkor büntetünk. Eredményeként a gyerek képes lesz szociálisan beilleszkedni a társadalomba, s a legtöbb esetben a helyes döntést meghozni. A közömbösség hiba, a felnőttek vétenek, amikor nem értékelik, nevelik a gyerekeket - mondta az egyetemi tanár. Hozzáfűzte, az értékelésnek jutalmazó és szankcionáló hatása is lehet. Előbbi megfelel az egyén szükségleteinek. Például egy óvodást csokoládéval, játékkal jutalmaznak a felnőttek, ha jót tett, jól viselkedett. Ennek pedig a gyermek örül, s máskor is arra törekszik majd, hogy jutalmat kapjon, vagyis jó lesz. 
- A szankcionáló hatás során korlátozhatjuk a fiatalok szükségleteit, frusztráljuk őket. A büntetés miatt például kimaradhatnak a játékból, így máskor nem tesznek rosszat. Ugyanakkor nem csak jutalmazni és büntetni kell, fontos, hogy felnőttként, tanárként, szülőként mindig tájékoztassuk a gyerekeket arról, mit is várunk tőlük - mondta Bábosik István. Megjegyezte, arra is oda kell figyelni, a másik embernek mik a szükségletei. A tévesen alkalmazott jutalmazással, büntetéssel nem biztos, hogy a kellő hatás érhető el. 
- Ha  egy gyereket azzal büntetünk, hogy szülőként azt mondjuk: "rossz voltál, két hétig nem állok szóba veled!" Azt a gyerek jutalomként is megélheti, hiszen két hétig pihenhet, nem piszkálják, nem noszogatják. Vagyis nem érjük el a célunkat.

Az értékeléssel az egyén énképét is formáljuk - vélte a szakember. Elmondta, az egészséges személyiség énképének mérlege pozitív, azaz elismeri hibáit, de azonnal a jó tulajdonságainak listáját is felsorakoztatja azok mellé.  Sem a külső, sem a belső énképet nem szabad megsérteni. A pozitív vélemény mindig jó alapja a kapcsolatépítésnek, ami különösen fontos a kamaszkorúak esetében. Javítja a szülőkkel, pedagógusokkal kialakult viszonyt, szemben az olyan negatív kritikákkal, mint: "belőled nem lesz semmi", vagy "te kétbalkezes"...  - A kemény kritikának a felnőtteknél is kriminalisztikai következménye lehet. Jobb megoldás az ösztönző hatású értékelőtechnika, melyben a negatív elemek mellé instrukciókat adunk. Javítja a kapcsolatot, ösztönöz, szabályozza a tevékenységet. Például egy rajzórán káros lehet, ha a gyereknek azt mondjuk, kár volt belekezdeni a feladatba, s elcsúfítani a fehér lapot, ezzel a reménytelenség érzetét kelthetjük, s a fejlődés leáll. Nem ez a célunk. Ezért helyesebb, ha komplexen értékelünk és azt mondjuk, majdnem jó, de ha itt erősebben húznád meg a vonalat, itt satíroznál... Így a gyerek tanácsot kap, s érzi, érdemes folytatni. Az értékeléseknél az is fontos, hogy a gyerek tudja, ha hibázott, lehetőséget kap a javításra. Tanul a saját hibáiból, s a jóra törekszik - tette végül hozzá.

Éjszaka, a diszkón kívül

Több mint egy évvel ezelőtt alakult meg a Tranzit Addiktológiai Szolgálat azzal a céllal, hogy a fiataloknak más alternatívát is kínáljanak a szórakozóhelyekkel szemben. Takács Ildikó Krisztina, a szolgálat munkatársa elmondta, szeretnének a 14-18 éves korú gyermekeknek a szórakozóhelyeken kívül más szabadidő-eltöltési lehetőséget felmutatni. Felméréseikből ugyanis kiderült, egyre több fiatal válik szenvedélybeteggé, fogyaszt drogokat, amit a szülők és a tanárok is csak későn ismernek fel. Éjszakai sportfoglalkozásokra várják a fiatalokat, akik így nem az utcán, hanem a fehérvári iskolák tornatermeiben gyűlnek össze, s a tapasztalatok szerint jó csapatokká, barátokká válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!