Nem költöznek a bicskei menekültek

Bicske - Több, mint húsz éve fogadja a menekülteket a bicskei befogadó állomás, a városban azonban elterjedt a hír: bezárják a tábort.

S. Töttő Rita

A bicskei menekülteket befogadó állomáson  több mint húsz éve élnek olyan emberek, akiknek saját országukból vallási, politikai vagy valamilyen más komoly oknál fogva távozniuk kellett. Ezek az emberek bonyolult hivatali procedúrákon keresztül juthatnak el a céljukig, az új élet kezdetéig, amelynek utolsó állomása a bicskei tábor. Itt készítik fel  őket az európai életre. A városban azonban az a hír járja, hogy bezárják ezt az állomást, és az itt élő, már státuszt kapott menekülteket átköltöztetik a debreceni központba. Jelenleg ebben a táborban élnek azok, akik még nem estek át a menedékjogi eljáráson, és arra várnak, hogy az állam döntsön a sorsukról.
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal több mint két éve alakította át a menekültek elhelyezésének rendszerét, és az azonos státuszúakat szállásolta el egy helyen. Az európai tapasztalatok szerint  ezzel a eljárással jelentősen csökkentek a belső feszültségek a menekültek között. A módszer Magyarországon is bevált, ezért is olyan megdöbbentő a pletyka, amely a városban kering, s amely már a táborba is eljutott. Mert noha jelenleg valóban kevesen vannak a bicskei előintegrációs állomáson, ám ennek az az oka, hogy nem rég százhúsz bentlakó kapta meg magyar okmányait, amelyekkel új életet kezdhetnek. A többiek - afgánok, iraki, iráni, palesztin, pakisztáni, libanoni és grúz elismert menekültek -  továbbra is itt élnek.
- Nem tudok róla, hogy elköltözne a tábor - mondta lapunknak Hős Sándor, az állomás igazgatója, aki szerint csupán a tizennyolc év alatti menekültek költöznek, ők is Fótra, ahol szépen felújított otthonokban várják őket.  Az eredeti tervek szerint május 1-én kellett volna átmenniük, de addigra nem készült el az új helyük, ezért tolódott annyit a dolog - tette hozzá az igazgató. Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense is megerősítette: a pletykának nincs valóságalapja, még csak nem is tárgyalnak arról, hogy bezárják a tábort vagy elköltöztessék a bent élőket.
 A városban élők azt is rebesgetik, hogy a kiköltözöttek helyére más hátrányos helyzetű családokat telepítenének, de erről sincs szó egyáltalán - mondták az illetékesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!