Nem félünk a színtelen méregtől

Fejér megye - Az elmúlt héten húsznál több szén-monoxid mérgezés történt az országban. Megyénk eddig megúszta, ám a veszély nem múlt el. A gyűjtőkémények felújítására megjelent egy pályázati lehetőség, de még senki nem jelentkezett.

Fejér Megyei Hírlap

- Hosszú évek tapasztalata, hogy a szén-monoxid mérgezések túlnyomó részét nem a kémények rossz állapota okozza, hanem a levegőutánpótlás hiánya - mondja Bartos Tamás, a Kémény Zrt. szolgáltatási igazgatója.  Amikor ugyanis a kazán vagy a kandalló nem kap az égéshez szükséges oxigént a beltérből, mert például az új, műanyag ablakok annyira szigetelnek, akkor légnyomáskülönbség alakul ki, aminek a kiegyenlítődése úgy jön létre, hogy a kéményen visszafelé áramlik a levegő, s vele együtt a színtelen, szagtalan, mérgező szén-monoxid, ami sajnos nem egy halálesetet is okozott az elmúlt napokban.
 - A legfontosabb tehát a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítása. Szellőztetni persze sokan nem szeretnek mínusz húsz fokban, ami érthető is, ám a korszerű ablakok olyan légzárásúak, hogy muszáj ezekre automatikus szellőzőket szerelni - mondja Bartos Tamás, akitől azt is megtudtuk, a legtöbb gond nem a szenes- vagy fás kazánoknál van, hiszen ha egy ilyen kazán égésterméke visszaáramlik a lakótérbe, annak nem csak színe, de szaga is jelentős, így az emberek azonnal érzékelik, hogy valami nem stimmel. A gáz esetében azonban nincsenek ilyen jelek, így sajnos az sem véletlen, hogy  a legtöbb mérgezés így történik.

- Tapasztalatunk sajnos az is, hogy az egyre dráguló gázárak  miatt sokan a tizenöt-húsz éve nem használt kéményre kötnek rá valamilyen fűtőeszközt, amit meg sem mutatnak nekünk. Volt olyan ház, ahol utólag szereltek be egy csövet kémény gyanánt a kályha számára, ami viszont érintkezett a gerendázattal, s a ház emiatt felgyulladt - idézi fel az alig egy hónappal ezelőtti történést a szakember.
A közelmúltban megjelent egy pályázati kiírás az úgynevezett gyűjtőkémények felújítására: 700 millió forintra lehet pályázni az emeletes épületekben lévő kémények rendbetételére, ám úgy tűnik, az embereket mintha nem érdekelné, hogy mekkora veszélyben lehetnek. Székesfehérvárról eddig ugyanis egyetlen társasház sem jelentkezett a kiírásra, pedig támogatást lehet nyerni a teljes beruházási érték 40 százalékára, de lakásonként legfeljebb 150 ezer forintra. Csak a megyeszékhelyen ezerkétszáz ilyen, labilis működésű kémény van az emeletes házakban, s habár az elmúlt öt-hat évben szinte mindig volt pályázati kiírás a felújításukra, mindössze háromszáz kéményt tettek biztonságossá a tulajdonosok.
Bartos Tamás ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a napokban olyannyira jellemző erős szél a biztonságosnak tartott rendszerek esetében is problémát okozhat. Ha nincs szén-monoxid jelzőnk, akkor egy biztos megoldás van: lefekvés előtt kikapcsolni a fűtést. Persze, a nagy hidegben ez nem mindig járható út, így a legjobb, ha nem a lakótérben van a kazán. A szigorúbb jogszabályok miatt nyílt égésterű  készülék az idei évtől egyébként már nem is kerülhet be  a lakótérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!