Négygenerációs táncos család - szeretetre szövetkeztek

Király József nagyapa talpig szalagos kalapban, hímzett lajbiban, bő gatyában, fényesre suvickolt csizmában egyensúlyoz a két karján két fiúunokájával, míg a harmadik ordítva kapaszkodna fel a mellére, mert neki is jár ott egy hely!

Zsohár Melinda

Nagycsalád, nemzetség, had - különbözőképpen nevezték a törzsökös családokat, amelyek együtt maradtak akkor is, ha az új nemzedék már felnőtt, s eltávolodhatott volna a famíliától. Egy-egy apa, de nem ritkán édesanya fogta-tartotta össze gyermekeit, azok családjait, az unokákat, dédunokákat, hogy közösen gyarapodjanak, sokasodjanak. Nem csupa móka-kacagás volt a kis helyen való örökös alkalmazkodás, az olykor rabiátus nemzetségfő parancsnoklata, de egymás segítése, a gyerekek nevelése, a munka eltanulása, a szokások mintául vétele észrevétlenül megtörtént, s adódott tovább. Ez a világ letűnt, de vannak még szeretetre szövetkezett famíliák!

Királyék viseletbe öltöztek a kép kedvéért. Magától értetődően

A székesfehérvári Olaj utcában szinte bibliai példaként terelődött össze a Király család apraja-nagyja a nagyapa, József hívására. A négy generáció negyedikjei, a kétéves hármasiker fiúk, Bálint, Bence és Benjámin vélhetően nem kerülik el sorsukat, amelyet elődeik jócskán kitapostak már nekik. Mert ez a család egyike a fehérvári néptáncos hagyomány megteremtőinek, ébrentartóinak! Az ikrek dédanyja, Peresztegi Nagy Istvánné Tóth Sarolta a Vízivárosban született 1928-ban, férje, a felsővárosi Peresztegi Nagy István gazdálkodó családból származott, s együtt táncoltak Sárikával az 1947-ben alapított tánccsoportban. (Ő most kórházban fekszik, hazavárják.) 1948-ban esküdtek, az Olaj utcába 1954-ben költöztek. Megszületett István fiuk, majd a lányuk, Peresztegi Nagy Sarolta. Aki társastáncolt, cukros vízzel keményített alsószoknyában, tüllruhában, tűsarkúban, s mellette népzenére bő szoknyában, csatos cipőben. Ez lett aztán az igazi szerelem, meg Király József, akivel 1972-ben házasodtak össze.

- A fehérvári néptáncmozgalmat Thurzó Gerő tánc- és illemtanár indította el - foglalja össze dióhéjban az 1947-es születésű József, alias Öcsi a táncos történetet, a famíliáéval összekapaszkodót. - Ebben járták korábban az anyósomék, s én is idecsábultam 1961-ben. A Zichy ligetnél laktunk, a nagyanyáméktól, Kauth Máriáéktól államosított magtárházban, s ott lakott Hosszú Vilmos cigányprímás. Ő hívott az Alba Regia elődjébe, s a sorsom innentől megpecsételődött.

Jóska és Saci gyermekei, Király Csaba és Király Szilvia is táncoltak, Csaba most is aktív tagja az együttesnek. Budapesti illetőségű felesége, Berzéki-Polgár Dóra is alba regiás, kifejezetten miattuk került Fehérvárra! Immár Csaba ráerősített erre.

Szilvia katona, főhadnagy, az ő gyermekei az ikerfiúk, a nagyapa feltétlen hívei és rajongói. Szilvia férje, Király Zoltán tiszteletből, neje iránti szeretetből felvette felesége vezetéknevét, így ő is király... Az Afganisztánt megjárt férfi őrmester a seregben.

- Otthon nem parancsolok - mosolyog férjére Szilvia. Las Vegasban házasodtak össze, mert különlegessé akarták tenni e napot, ami sokkal inkább sikerült, amikor megszülettek a hármas ikrek! S így együtt, kiegészülvén unokatestvérekkel, nővérekkel és fivérekkel, gyakran Pákozdon, a kisházban gyűlik össze az említett nemzetség, nagycsalád, had, kinek hogy tetszik, ami egyre ritkább a mai világban. Nem laknak együtt, ám az összetartozás nyilvánvaló, s a nagyszerű nők szerint is a nagyapa, József a szeretet kovásza. Nem mellesleg az Alba Regia senior csoportjának megalapítója feleségével! Olyanokat is magukhoz vonzottak, akik ifjan nem is táncoltak! De velük most mégis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!