Nagyszabású Honvédfesztivál, de idén elmarad a csata

Idén is nagyszabású rendezvénysorozattal készülnek a pákozd-sukorói ütközet évfordulójának, valamint a szárazföldi haderő napjának megünneplésére: szeptember 24-e és 29-e között minden napra jut program.

Tihanyi Tamás

 - Csak örülhetünk annak, hogy idén is méltó módon emlékezünk  a pákozdi csata évfordulójára - jelentette be hétfőn délután a sajtó munkatársai előtt Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, aki arra buzdította a fiatalokat, minél nagyobb számban vegyenek részt az eseményeken. Hozzátette: a megyeszékhely büszke katonai hagyományaira,  és ezeknek szellemében a város vezetői fenntartják azt a döntésüket, hogy kiemelt szerepet vállalnak a pákozdi katonai emlékpark működtetésében.
Idén is nagyszabású rendezvénysorozattal készülnek a pákozd-sukorói ütközet évfordulójának, valamint a szárazföldi haderő napjának megünneplésére:  szeptember 24-e és 29-e között minden napra jut  program. A Honvédfesztivál a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP), a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és a fehérvári önkormányzat együttműködésével valósul meg. A fesztivál részletes programját Görög István ezredes, a társadalmi kapcsolatok főreferense ismertette. Ezek közül talán három esemény számíthat a leginkább látogatókra.


 Szeptember 24-én, szombaton az emlékparkban lesz a katonai hagyományőrzők találkozója. Bemutatkozik az I. András Lovagrend, a Fehérvári Huszárok Egyesülete, az RC Tank Klub, a Honvéd Szondi György Sportegyesület íjász tagozata, a néphadsereg hagyományőrző alakulata. Több második világháborús időutazó  csoport is ott lesz az eseményen, az első világháborút felidézők pedig egy 1915-ös Skoda hegyiágyúval érkeznek.
Szeptember 25-én, vasárnap 10 órakor kezdődik a megemlékezés Gyuricza Béla vezérezredes emléktáblájánál, majd megkoszorúzzák a csata emlékművét (a helyszín még mindig a KEMPP.). Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium  helyettes államtitkára mondja 11 órakor az ünnepi beszédet, Móga János 48-as tábornok szobrát pedig Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke avatja fel. Szeptember 28-án, szerdán a sukorói református templomban 17 órakor kezdődik a megemlékezés és az ima: ismert, ott volt annak idején a haditanács.
Az évfordulók visszatérő eseménye volt a csata hagyományőrzőkkel való újrajátszása. Görög István elismerte: az utóbbi években  nem a kellő színvonalon került sor  az ütközet felidézésére, s ennek anyagi okai voltak.    Ezért úgy döntöttek, idén csak tisztelgés lesz a huszárok részéről (vasárnap 12 órakor), s a csatajelenet legközelebb a 2013-as ünnepi évben  lesz látható -  de akkor biztosan a kellő színvonalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!