Most jön a neheze! Sikeres felvételi után a bizonyítás

FMH - Az elmúlt évekhez képest jóval több felvételiző próbált bejutni az egyetemekre, főiskolákra. Ezúttal több diáknak sikerült, mint tavaly, tízből hét jelentkező iratkozhat be az ősszel. Az alapszakok közül a gazdálkodás és menedzsment, amíg a mesterképzésen a tanár szakon kezdhetik meg a legtöbben a tanulmányaikat.

Miskei Anita

Az egyetemekre, főiskolákra 140 ezren jelentkeztek az idén, közülük 97 ezren örülhetettek első körben, ennyi hallgatót vetek ugyanis fel az intézmények. A székesfehérvári Nagy Tamás például 465(!) ponttal jutott be az ország legmagasabb pontszámú szakjára, a budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás képzésére. Ehhez Tamásnak többek között egy angol és egy német felsőfokú nyelvvizsgára  is szüksége volt, no meg nyolc évi kemény tanulásra. A Ciszterci Szent István Gimnázium 12B. osztályából egyébként, úgy tűnik, mindenkit felvettek valahova: Gángó Ambrus például a nagyhírű Semmelweis Egyetem (SOTE) általános orvos szakán kezdi meg szeptembertől tanulmányait, a 434 pontos bejutási határt Ambrus 37 ponttal megfejelte, így simán vette az akadályt, éppúgy, mint Fehér Máté, akit 432 ponttal vettek fel a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök szakjára.




Tizenháromezerrel többen próbálkoztak idén bejutni valamilyen felsőoktatási intézménybe 2009-hez képest, ám csak kétezerrel több kiadó hely volt. A szeptembertől induló tanévre 56 ezer államilag támogatott hallgatót vettek  fel alapképzésre  és felsőfokú szakképzésre. Mivel az államilag finanszírozott képzések ponthatárai emelkedtek, így sokaknak kell dönteniük most arról, vállalják-e saját (de inkább szülői zsebből) a diploma megszerzésének tetemes költségeit vagy jövőre újra nekifutnak a felvételinek.
- Változatlanul a turizmus-vendéglátás a Kodolányi János Főiskola legnépszerűbb szakja, amelyet a kommunikáció-médiatudomány, az andragógia majd a gazdálkodás-menedzsment követ. Idén a tavalyinál jóval több pontot kellett hoznia annak a diáknak, aki államilag finanszírozott képzésben szeretne tanulni - summázta érdeklődésünkre Sárdi Csilla, a főiskola oktatási rektorhelyettese, akitől megtudtuk, idén is nagyjából annyian, 1900-an jelentkeztek első helyen a Kodolányira, mint az elmúlt években. A jelentkezők 84 százalékát, 1600 diákot első körben fel tudott venni a KJF,  a pótfelvételin azonban  még további hallgatók érkeznek az  alapítványi fenntartású főiskolára. A jazz-tanszakon a dob és a jazzgitár szakirányra például 436 pont volt a bejutási határ, de a budapesti képzésben nemzetközi tanulmányok szakra is 423 pontot kellett hozniuk a diákoknak, aki pedig kommunikációs szakember szeretne lenni Fehérváron, legalább 402 ponttal kell rendelkeznie. Sárdi Csilla hozzátette, július 26-ától lehet jelentkezni a pótfelvételire, a főiskola portáin is  hozzá lehet jutni a nyomtatványokhoz.




A Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán három szakra jelentkezhettek a hallgatók, szeptemberben 216 elsős biztosan megkezdi itt tanulmányait, ám, mint Engler Péter oktatási dékánhelyettes lapunknak elmondta, elképzelhető, hogy geográfus mesterképzésen és közszolgálati szakon további hallgatók érkezhetnek majd Fehévárra. A kar fő szakjára, a földmérő-földrendező mérnökire nappali képzésben összesen 115 diákot vettek fel, ugyanide levelezőn például magas, 359 pont volt a bejutás alsó határa. Pótfelvételire lesz lehetőség igazgatásszervező alapszakon és birtokrendező mérnök szakon is.
Az Óbudai Egyetem  Alba Regia Egyetemi Központjában (AREK) a korábbi évekhez képest nőtt a jelentkezők száma, három alapszakra és egy felsőfokú szakképzésre adhattak be jelentkezési lapot a diákok: mérnök informatikus, villamosmérnök és műszaki menedzser alapszakra és műszaki informatikai mérnökasszisztens szakra.  A legnépszerűbb  a mérnökinformatikus-képzés, de a  villamosmérnök alapképzésen is nőtt a jelentkezők száma.  A már munkahellyel is rendelkezők  között népszerű levelező tagozaton a túljelentkezés miatt magas pontszámra volt szükség az államilag támogatott képzésre való bejutáshoz, így a betöltetlen helyekre pótfelvételit hirdetnek.   Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is feltörekvő a műszaki menedzser-képzés, itt az idén közel 300-ra nőtt a ponthatár. A szeptemberben induló műszaki menedzser- és villamosmérnök-képzésekre korlátozott számban további jelentkezőket várnak - tájékoztatott Györök György főigazgató.
A tavalyihoz képest 17 fővel többen, 1204-en már most bejutottak a Dunaújvárosi Főiskolára, ahol  július 28-án és augusztus 4-én pótfelvételi nyílt napra várják az érdeklődőket, akiknek segítenek kitölteni a jelentkezési lapokat is.  884 fiatalt államilag finanszírozott, 320-at költségtérítéses képzésre vettek fel. Az idén azok jártak jobban, akik az államilag támogatott alapképzési szakokat nappali tagozaton is bejelölték, mivel ide többnyire alacsonyabb pontszámmal is be lehetett kerülni, mint a levelezőre. Az  informatikai és a műszaki területekre volt könnyebb bejutni, a gazdálkodási és menedzsment szakra 370 pont kellett, az andragógia szakra legalább 373, a kommunikáció és médiatudomány szakra 401 pont volt szükséges.

Sokak folytatják tanulmányaikat felsőoktatási intézményben, de olyanok is akadnak, akik néhány ponttal lemaradnak az egyetemről. Természetesen számukra adott a pótfelvételi lehetősége. De vajon mit tegyünk, ha nem sikerül? Egy évnyi szabadság hosszú idő. A tanulni vágyók választhatnak valamilyen OKJ-s képzést, amely akár a jövőbeli szakmához is kapcsolódik. Vagy  az eddig megszerzett tudást csiszolják, hogy versenyképesebben vállalják az újbóli felvételit.  Azoknak, akik átmenetileg dolgozni szeretnének, érdemes olyan munkát keresniük, amely bepillantást enged az egyébként is választott, áhított szakmába. Arra azonban számítani kell, hogy egy évre, képesítés nélkül komoly munka megszerzésére kevés az esély. Ezt megtapasztalják azok a  diákok is, akik csupán nyáron vállalnak munkát zsebpénzért.

A ponthatárok a Fejér Megyei Hírlap szombati, hatoldalas mellékletben, illetve ide kattintva is láthatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!