Monti-csárdás és moldvai táncok a sváb látogatáson

Altshausen, Bicske - Vélhetően ilyennek írták meg a nagykönyvben a testvértelepülési kapcsolatokat, mint amilyenre sikeredett Altshausenben a tizenötéves jubileumi találkozó! A sváb városban a csaknem száz magyar vendég kulturális és folklór parádét nyújtott, a hazaiak pedig a nyolcvanéves Kinderfestet ünnepelték velük.

Zsohár Melinda

 A Bicskétől 850 kilométernyire fekvő Altshausen bajor városkával 1993-ban kezdődött a barátság, de hivatalosan tizenöt éve írták alá a partnerségi szerződést. Néhai Tabódy István bicskei plébános, a legendás recski pap és ifjúkori barátja, Pallavicini (néhai) őrgróf fordultak „magánügyi” kéréssel a derék bajorokhoz, hogy ugyan nem küldenének-e egy tűzoltóautót e Budapest közeli mezővárosba? Küldtek. Ebből bontakozott ki a barátság, amely valóságos és élő kapcsolat lett csakugyan - számolt be a mostani szűk egyhetes út élményeiről Sulyokné Guba Judit képviselő, a humán és kulturális bizottság elnöke. Egy pályázat révén ugyanis az évfordulóra csaknem százan kerekedtek fel Bicskén, s ültek autóbuszra, hogy az altshauseni Kinderfest idején megünnepeljék e barátságot. A németek a magyar fülnek alig érthető (s pláne alig leírható) francia „testvéreket” is meghívták Sausset-les-Pins-ből, így az európai összeborulásnak sem volt híja, mégha súlyos történelmi emlékeket cipelnek e nációk együtt és külön-külön is. A bicskeiek nagyon kitettek magukért, s pazar programot mutattak be több műfajban is!


A hatezer lakosú településen csaknem 80 éve tartják ezt a bizonyos Kinderfestet, gyermekünnepet, amelyről szép könyvet is kiadtak. A fotók 1932-ből, 39-ből a korabeli életet reprezentálják – akkor is szívesen elevenítették meg a német mesevilágot a törpékkel, Hófehérkével, Hamupipőkével. A háború megszakította a hagyományt, aztán 1949-ben újra kezdték, s mára töretlenül él ismét, a törpékkel, s mesefigurákkal egyetemben.
A magyar küldöttség képviselő, pedagógus, tűzoltó és más foglalkozású tagjai itthon némi gyakorlással alkalmi tánccsoporttá verbuválódtak, s moldvai magyar táncokat tanultak be. Hozzá szépséges erdélyi viseletet öltöttek, s Tessely Zoltán polgármester szólót táncolt a német színpadon. Ladányi Ferenc zenetanár tanítványai, Sulyok Lóránt, Tulipán Zsombor és Purcsel Boglárka népi hangszereken kísérték a felnőttek táncát, Zsombor végül a német havasi kürtöt is magához ragadta, a vendéglátók nagy örömére. A magyar „asszonykórus” egy bajor népdalt is „elfútt”, persze ők is ideiglenesen kapaszkodtak össze énekelni, a testvérkapcsolat kedvéért. Csizmadia László énektanár és zenekarvezető a bicskei Fesztivál Fúvószenekarral aratott osztatlan sikert a Monarchia-béli muzsikákkal: Brahms-szal, s a Monti-csárdással. Este pedig olyan báli hangulatot varázsoltak az örökzöldekkel, a rock and roll-lal, amit még az itthoniak is meglepetve hallgattak, hiszen a zenekar mindig „komolyat” játszik. Jutott idő a Bodeni-tóhoz kirándulásra, s egy kastélyba látogattak, ahol az eredeti hercegi család leszármazottai laknak ma is.
A folytatás ismét Magyarországon, Bicskén következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!