Missziók a sivatagban - katonákat búcsúztattak, tüntettek ki

Székesfehérvár - Huszonhárom katona és rendőr (közöttük több Fejér megyei) indul útnak a Sínai-félszigetre, hazánk egyik misszióját teljesíteni. Ketten pedig Nyugat-Szaharából érkeztek haza.

Tihanyi Tamás

Huszár János dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem-főnöke búcsúztatta a katonákat és a rendőröket, valamint kitüntette a két Nyugat-Szaharából hazatért tisztet.
- Nemzetközivé kell válni, miközben meg kell maradniuk magyarnak. Jelenleg tizenhárom országban, tizenhét misszióban mintegy ezer fővel  vállal feladatot a Magyar Honvédség - vont mérleget a tábornok. Majd rátért a helyzetre és a körülményekre, amely a Sínai-félszigeten várja a magyarokat, a harmincadik váltás tagjait. Akik katonai rendészeti feladatokat látnak majd el a területen, ellenőrzik a járműveket, biztosítják a rendezvényeket, s beavatkoznak mindenkor, ha az szükségesnek látszik. És vélhetően lesznek meleg helyzetek: nem csak a sivatagi hőmérséklet miatt.


 Elrabolt turisták, megszállt és kifosztott szállodák, fenyegetett békefenntartók jelzik az Egyiptomhoz tartozó félsziget beduinjainak öntudatra ébredését - így összegzik a katonai szakértők az ottani helyzetet. A csempészetből gazdasági előnyt kovácsoló csoportok Mubarak elnök bukása után  igyekeznek kihasználni a hatalom meggyengülését. Három koreai és két amerikai turista, huszonnégy kínai cementgyári munkás, két egyiptomi rendőr és tizenhét kiskatona látta ennek kárát  - és ez csak a január vége  óta elraboltak listája. Januárban lerohantak egy szállodát is, amelyben nem voltak vendégek, de amit lehetett, azt elvitték onnan. Általában nem folyik vér, de egy francia turista meghalt, egy német pedig megsebesült, amikor a hontalan beduinok kiraboltak egy bankot a tengerparton. A Sínai-félsziget egyes részein gyakorlatilag nincs közbiztonság, bármikor kitörhet a tűzharc, a magyar katonák pedig könnyen  emberrablás célpontjaivá válhatnak.  Így fokozták a biztonsági intézkedéseket.
A Sínai-félszigetre indulók még előtte vannak annak, amiről a Nyugat-Szaharát megjárt  katonáink már felszabadultan mesélhetnek. Két tisztünk érkezett haza a Marokkó által megszállt  országból, ahol már nem folynak harcok. Az ENSZ a békét felügyeli és elvileg elő kellene készítenie a népszavazást az elfoglalt területek hovatartozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!