Mindent a szemnek! A legjobb 90 aktfotó most megnézhető!

FMH - Az aktfotó lényege, hogy a legművészibb módon mutassa be a mezítelen test természetes szépségét – árulta el a vasárnap nyíló XV. Országos Aktfotó-kiállítás kapcsán a rendező Szentesi Fotókör vezetője az MTI-nek. Nyolcvan fényképész, csaknem ötszáz alkotásából választották ki azt a kilencvenet, melyet június 27-ig láthat a közönség.

feol.hu

Nagy István a rendezvényről elmondta: a fotók számtalan technikával készültek: vannak normál fekete-fehér-, és színes nagyítások, de érdekes módon az alkotók nem használták ki a digitális lehetőségeket, így sok egyedi-, kézi eljárással készült kép látható. Magyarországon ez az egyetlen ilyen jellegű tematikus kiállítás, melyet 1983 óta folyamatosan, kétévente megrendeznek. Kezdetben számtalan engedélyhez kötötték a tárlat megnyitását, de már akkor is rendkívül népszerű volt, és a szentesi kiállítást követően minden alkalommal több helyen is bemutatták az anyagot az országban.
Nagy István hangsúlyozta: a mai világban akár az interneten is nagyon sok akt jellegű képet látni, de a szentesi tárlat a test esztétikus megjelenítése miatt a művészi értékben kiemelkedő. Ezt bizonyítja, hogy a városban számtalan iskolai csoport is látogatja a kiállítást, miután a meztelen emberi test formáinak tanulmányozására tökéletes fotókat láthatnak. A cél, hogy ne csak a most terjedő erotikus ábrázolások kapjanak teret, hanem a művészi megfogalmazások is. A fotók közt vannak olyanok, amelyek csak test részleteket mutatnak be, vannak finom torzók, és különböző környezetben megjelenített teljes alakos munkák is. A tárlaton megmutatkozik a 2009-es év akt-fotózási trendje.
Általában férfi fotósok készítenek aktot, kevés a nő a kiállítók közt - árulta el a szakember. Ha valaki aktfotóra gondol, a női akt jut eszébe. Ennek elsősorban az az oka, hogy a szépséget elsősorban a női testen lehet bemutatni. A férfi akton az erőt, a legyőzhetetlenséget, a tökéletes fizikumot kell megragadni, ami rendkívül bonyolult feladat és emiatt kevesen is vállalkoznak rá.
Az évek során több mint ezer képet mutattak be. A tervek szerint az idei aktfotó-kiállítás több helyszínre is utazik majd belföldön és külföldön is, így például látható majd Baján, illetve Sepsiszentgyörgyön is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!