Mikor számítunk sürgősen ellátandó betegnek?

Székesfehérvár - Csütörtökön felhívás került ki a Fejér Megyei Szent György Kórház sürgősségi osztályának bejárataira. Az okokról kórház főigazgatója, Szabó László pénteken adott tájékoztatást.

Móré Erzsébet

- A figyelemfelhívásra azért volt szükség, mert az utóbbi időben jelentősen megnőtt a sürgős ellátás igényével jelentkező betegek száma.  Nem vitatva azt, hogy adott helyzetben mindenki sürgősen ellátandónak ítéli meg baját, sok esetben megállapítható, hogy orvosszakmai szempontból  a sürgős ellátás nem indokolt. Ilyen például az a helyzet, amikor a beteg azért jelentkezik a sürgősségi ellátóhelyen, mert csak hosszú időre kapott szakrendelésre előjegyzést vagy már régebb óta fennálló panaszainak vizsgálatát, ellátását az adott pillanatban tartja halaszthatatlannak. Ezzel mindaddig nem is lenne probléma, amíg ezzel egy időben nem várakoznának valóban súlyos állapotú betegek ellátásra. Mivel a kórház egyetlen panasszal jelentkező beteget sem küldhet - és nem is küld el vizsgálat nélkül-, ezeknek a betegeknek az ellátására fordított idő más, valóban akut esetek elől veszi el az időt, ezáltal akár azok állapotrosszabbodását is előidézve.  Bízunk benne, hogy szándékunk megértésre talál, s nem az elutasítás, hanem súlyos betegeink érdekének védelme tükröződik belőle.
- A kórház vezetése tisztában van azokkal a problémákkal, amelyeket a pénzügyi korlátok támasztanak az igények maradéktalan teljesítésével szemben. Nekünk sem az az érdekünk, hogy a probléma megoldását elodázva a betegek egyre hosszabb várólistára kerüljenek. Számtalan fórumon már többször jeleztük, hogy teljesítőképességünk a jelenleg biztosított korlátozott lehetőségünket messze meghaladja. Mindannyiunk érdekében bízunk abban, hogy ennek a nemcsak  minket érintő problémának megnyugtató rendezésére mihamarabb sor kerül - nyilatkozta lapunknak a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!