Mielőtt külföldre utazna - hol kötelező a hólánc?

Bár hazánkban egyelőre még várat magára a kemény tél, a környező országokban végre elkezdődött a síszezon: sorra nyitnak a felvonók és a hütték a havas csúcsokon. Az ünnepek közeledtével sokan döntenek úgy, hogy autóval indulnak téli sportolni, ezért nem árt tisztában lenni a szomszédos országok közlekedési előírásaival.

feol.hu

„Érdemes előrelátónak lenni a téli felszereléseket illetően, nem tanácsos téli abroncs és hólánc nélkül elindulni a környező síterepek felé” – inti óvatosságra az autósokat a síszezon közeledtével Horányi István, a LeasePlan Hungária Zrt., operációs igazgatója. Mivel Szlovákiában összefüggő hótakaró vagy jegesedés esetén már kötelező a téli gumi, indulás előtt érdemes az időjárásról tájékozódni.
Ausztriában szigorúbbak a szabályok és a gumik állapotát már a határ közelében ellenőrizhetik a rendőrök. Bár általános kötelezettség téli abroncs tekintetében nincs nyugati szomszédunknál, de hófedte, jeges utakon november 1-je és április 15-e között előírás a hólánc és a téli gumi használata. Szlovéniában is szigorúak az előírások, itt november 15-től március 15-ig kötelező a téli gumi, 5 centiméternél nagyobb hó esetén pedig a hólánc is, amit szintén ellenőrizhetnek a határon. Németországban a hóval borított jeges utakon általában előírják a téli gumit, de nem kötelező a használata. Ennek ellenére, ha a kerekeken lévő abroncsokat a német rendőrök az aktuális időjárási feltételekhez nem találják megfelelőnek, 30 eurós bírságot is kiszabhatnak. Franciaországban a hegyi utakon és télies időjárási körülmények között előírás a téli abroncsok és a hólánc használata, ezt táblával jelzik az adott útszakasz előtt. A hóláncot a kötelező tartozékok közé sorolják, és a táblával jelzett szakaszokon használata kötelező. A téli gumi témában Svájc nem ismer kompromisszumot. Aki a nem megfelelő gumik miatt akadályozza a közlekedést, magas bírságra számíthat. Ha valaki nyári gumival okoz balesetet a havas, jeges úton, akár őrizetbe is vehetik. A hólánc használatára mindig táblák figyelmeztetnek. Az olaszországi utakon az időjárástól függ, hogy szükséges-e a téli gumi, azonban a sípályákhoz vezető hegyi utakra többnyire előírás annak használata. A hólánc megléte is  kötelező lehet, így mindenképpen ajánlott bepakolni a csomagtartóba. További kellemetlenségek elkerülése végett elindulás előtt az akkumulátor állapotát is érdemes ellenőriztetni. Így megelőzhető a hidegben való hosszabb állás utáni indítási probléma.

Síelés közben is biztonságban tudhatjuk magunkat és szeretteinket, ha utazás előtt kiváltjuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel az EU egy másik tagállamában vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat.

Jó tudni, hogy a Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítás az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Svájcban is érvényes, a biztosítási okmányokat minden esetben vigyük magunkkal. Az EU-n belüli utazáshoz szükség van a biztosítást igazoló zöld kártyára, mert baleset esetén ezzel igazolható a kötelező felelősség biztosítás érvényessége. Célszerű az otthoni biztosítótársaságtól beszerezni az európai baleset-bejelentő lapot, így a külföldön bekövetkezett baleset esetén ez a szabványdokumentum megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.

A flottaautók esetében jó, ha rendelkezünk a tulajdonos által kiállított igazolással is, amely nevesíti a vezetőt és azt, hogy a gépjárművet külföldön is használhatja. Horvátország kivételével az EU-n kívüli országokba történő utazáshoz közjegyző által hitelesített, a gépjármű tulajdonosa által kiállított meghatalmazás szükséges.

„Síszezonban sokaknak végcél vagy átmenő ország Ausztria. Az erre haladó gépjárművezetőknek azt tanácsoljuk, hogy fokozottan tartsák be a közlekedési szabályokat. Most már több mint egy éve a kihágásokat az Európai Tanács határozata és az EUCARIS tagországok megállapodásának megfelelően szankcionálja az osztrák hatóság. Idén közel 20 ilyen bírságot fizettek ki ügyfeleink átlagosan 50 Euro értékben.” – mondta el a LeasePlan szakembere. Tavaly ősszel az osztrák parlament kétoldalú egyezményt kötött hazánkkal, mely a központi nyilvántartásban rendelkezésre álló, a gépjárművekre és a vezetői engedélyekre vonatkozó adatok kölcsönös adatátadását teszi lehetővé. A kölcsönös adatszolgáltatás eredményeképp a magyar állampolgárok által, az osztrák utakon elkövetett szabálysértések bírságai egyszerűen behajthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!