Mi lesz a hárommilliós kisebbséggel? Kitiltanák a dohányosokat a kocsmákból is

Attól, hogy kitiltják a cigit, nem csökken a dohányosok száma, legfeljebb a kocsmák előtt pöfékelők száma ugrik meg. A dohányzás teljes megtiltását sokan, főként a kisgyermekes családok üdvözlik, a Füstölgők Társasága viszont a dohányosok hárommilliós kisebbségének érdekei mellett áll ki.

Fejér Megyei Hírlap

- Meglepődve értesültünk arról, hogy pénteken, egyéni képviselői indítványként terjesztették be a parlament elé a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának javaslatát, így kerülve ki az elvileg szükséges társdalmi egyeztetést - mondta lapunknak S. Takács Zsuzsanna, a Füstölgők Társaságának szóvivője, aki szerint a javaslat nemcsak betarthatatlan, hanem életszerűtlen is. A társaság annak a közel hárommillió embernek az érdekeit védi, akik ma dohányoznak Magyarországon. Mint S. Takács Zsuzsanna elmondta, tisztában vannak a dohányzás veszélyeivel, de véleményük szerint nem a drákói szigor, hanem az egészséges életre nevelés segíthet abban, hogy kevesebb legyen a dohányos. Hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy egy kellemes éttermi ebéd vagy egy délutáni kávézás után továbbra is legyen lehetőség rágyújtani. Az idő kevés júliusig, ám szeretnék elérni, hogy az önkormányzatoknak legyen bizonyos döntési jogkörük abban, hol tiltják meg a dohányzást, ezért konzultációt kezdeményezenk minden olyan szervezettel, amely a dohányzó kisebbséget támogatja.  Lapunk kérdésére, miszerint Nagy-Britanniában és más nyugati országokban egészen jól működik a tiltás, a szóvivő saját külföldi tapasztalatait emelte ki: az angol pubok előtt gyakran annyian cigarettáznak kényszerűségből, hogy szinte be sem lehet tőlük jutni a sörözőbe, másrészt az angol tél sem olyan kemény, mint a magyar...


És ha már a szórakozóhelyeknél tartunk: az egyik székesfehérvári bulihely  üzletvezetője, Steininger Antal viszont támogatja az elgondolást, és nem is számít  emiatt jelentős bevételkiesésre. Ha minden szórakozóhelyre vonatkozik a szabályozás, legfeljebb  az jelent  anyagi megterhelést, hogy újabb biztonsági őröknek kell figyelniük a rendre, fejti ki, hozzátéve:
-  Szerintem az embereket ezzel nem lehet egy csapásra leszoktatni a dohányzásról, s így mindenki az utcára vonul majd rágyújtani. Ennek  az a veszélye, hogy odakint zaj és kosz lesz, ami zavarja majd a környéken lakókat. Nálunk talán könnyebb a helyzet, mert van egy udvar, ahová a szórakozók kimehetnek, de sok helyen nincs ilyen lehetőség. Én egyébként örülnék, ha nem kellene százak füstjét szívnom úgy, hogy nem vagyok dohányos, s bizonyára ezt a véleményt sokan osztják.
Grábics Gábor, egy dunaújvárosi étterem társtulajdonosa szerint a világ és Európa a dohányzás tiltása felé halad, ám ezzel együtt is sajnálja a cigarettázó vendégeket: - Három évvel ezelőtt hoztuk meg a döntést, hogy ebédidőben  tizenegy és délután két óra között  tilos a dohányzás. A nemdohányzó vendégek joggal panaszkodtak, ha étkezés közben esetleg az orruk alá pöfékeltek. Nehéz megtalálni ebben az ügyben az igazságot. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa több országában ma már természetes, hogy az emberek nem gyújtanak rá nyilvános helyen. - Ha emiatt lesz is visszaesés a magyar vendéglátásban, akkor bízom benne, hogy   csak átmeneti lesz a forgalomcsökkenés.


Tatai Andor, egy fehérvári belvárosi kávézó üzletvezetője ugyancsak nem bánja, hogy füstmentessé válik majd az üzlet: -  Magam is dohányzom, szeretek a kávém mellé elszívni egy cigarettát, mégis úgy vélem, sokkal jobb a dohánymentes terület, már csak a nem dohányzó dolgozók egészségvédelmi szempontjából is. Valószínűleg a forgalom kissé minden vendéglátóhelyen visszaesik majd. Ugyanakkor az is biztos, hogy olyan új emberekkel bővülhet a vendégkör, akik eddig nem mertek a füst miatt betérni - bizakodik az üzletvezető.
 Vannak, akik nem várnak törvényes szabályozásra, ha füstről van szó. A város egyik  első fecskéje  egy Piac térhez közeli kis pincepizzéria és söröző: Földing Adrián üzletvezető elmondta, hogy náluk 2010. október 18-tól tilos a dohányzás. A döntésük a  félelmeikkel  szemben inkább fellendítette a forgalmat, mert olyan emberek is bementek, akik eddig messze kerülték a gomolygó füstöt: - Azért határoztunk így, mert tényleg nagyon zavaró volt a füst. A szellőztetést  nehéz volt megoldani, így  volt, aki elpártolt tőlünk, de rengeteg új arc is felbukkant, aki kifejezetten azért jön, hogy füstmentes környezetben fogyaszthassa el a pizzáját, lepényét, vagy csak beszélgessen a barátaival - összegezte pozitív tapasztalatait az üzletvezető.
 - Ha körbenézünk a szórakozóhelyeken, a 30-45 éves nők korosztálya gyakorlatilag láthatatlan, ők azok, akik  terhességük vagy kisgyermekük miatt nem ülnek be egyetlen pubba sem.

Ennek ellenére sem biztos, hogy a dohányzók jogát a füstölgéshez ennyire semmibe kellene venni - osztja meg véleményét Dedics Kornélia, kisgyermekes anyuka, aki maga is több, mint egy évtizeden át dohányzott, így  mindkét oldal érveit el tudja fogadni. Barátnői, Lippai Kitti és Szabó Mira Emma viszont azt szeretné, ha végre Magyarországon is lenne olyan garantáltan füstmentes beülős hely, ahol játszósarok is van a gyerekeknek.

 Nagy örömmel fogadta a tervezetet  Almási Ferenc, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kistérségi tisztifőorvosa, aki maga is a füstmentes élet  elkötelezett híve.  Az ÁNTSZ egyébként eddig is rendszeren ellenőrizte a jelenlegi dohányzást tiltó jogszabály végrehajtását: ha az ÁNTSZ munkatársai tetten érnek valakit cigarettázás közben olyan helyen, ahol ez tilos, az illető 20 és 50 ezer forint közötti bírságra számíthat. A szigorítás tervezetében az még nem szerepel egyértelműen, hogyan változnak a bírságolás összegei.
- Tavaly 1344 esetben ellenőrizték a kollégáim a törvény betartását, s több esetben kellett szabálysértési eljárást kezdeményezniük. A vendéglátóhelyeken általában csak ott cigarettáznak, ahol lehet, viszont alig akad olyan hely a környéken, ahol eleve betiltják a füstölést - nyilatkozta Almási Ferenc, aki szerint nem árt tudni: Magyarországon közel  28 ezer haláleset hozható összefüggésbe a dohányzással.
- Szívesen vállalnánk  szerepet a szigorítás utáni ellenőrzésekben is -  húzta alá Almási, aki reméli, a tervezet elfogadásával jóval több feladatuk lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!