Merényletkísérlet egy amerikai repülőgépen

Washington - Megpróbálta felrobbantani egy nigériai utas a Delta-Northwest Airlines amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát pénteken, de a robbanószerkezet felmondta a szolgálatot - közölték névtelenséget kérő amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők. Egy fehér házi tisztviselő szerint terrortámadási kísérlet történt.

MTI

A hírek szerint egy nigériai illetőségű férfi közvetlenül landolás előtt próbálta meg meggyújtani a nála levő robbanóanyagokat. Az utasok azonban észrevették, mire készül és leteperték. A 278 utast szállító gép végül rendben leszállt a detroiti repülőtéren.

A férfit őrizetbe vették, kihallgatása jelenleg is folyik. Amerikai sajtójelentések szerint azt közölte a nyomozókkal, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel, és a nála levő robbanóanyagokat, illetve a robbantás végrehajtását segítő útmutatókat Jemenben szerezte be.

Az Airbus 330-as típusú gép Nigériában szállt fel, megállt Amszterdamban, és ezt követően indult Detroit felé. A  Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) szóvivője elmondta, hogy a járaton nem történt semmi rendkívüli, amíg a gép meg nem kezdte az ereszkedést a detroiti repülőtér közelében. A fedélzeten ekkor bekapcsolt a tűzjelző berendezés, és a pilóta vészjelzést adott le, de rövidesen biztonságban letette a gépet. A járművet a repülőtér egy félreeső területére vitték, ahol a csomagokkal együtt átvizsgálják.

Peter King, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke azt mondta, hogy a gyanúsított egy 23 éves nigériai férfi, és súlyosan megsérült, harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, amikor megpróbálta működésbe hozni a robbanószerkezetet.      

A Hawaiin vakációzó Barack Obama elnök folyamatos tájékoztatást kap, és telefonon már tanácskozott nemzetbiztonsági csapatával az eset miatt - jelentette a CNN. Az elnök utasítást adott a légi járatok biztonságának megerősítésére.

Megerősítették az Egyesült Államokban a légi járatokra vonatkozó biztonsági előírásokat

Mind a belföldi, mind a külföldi karácsonyi vakációról hazatérő amerikaiak szigorúbb biztonsági intézkedéseket tapasztalhatnak ezentúl a repülőtereken. Erről azt követően döntöttek, hogy egy nigériai férfi megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest Airlines amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát. A Fehér Ház terrortámadási kísérletnek nevezte az esetet, és Barack Obama elnök elrendelte a légi járatok biztonságának megerősítését.

A TSA együttműködik nemzetközi partnereivel az Egyesült Államokba tartó járatokra vonatkozó biztonsági előírásokkal kapcsolatban. Ezenkívül számos intézkedést bevezetnek országszerte több repülőtéren. Ezeknek egy részét maguk is tapasztalhatják majd az utasok, mások nem lesznek észrevehetők. Várhatóan növelik a biztonsági személyzet létszámát, több speciálisan kiképzett kutyát alkalmaznak majd, illetve fokozottabban odafigyelnek a "gyanúsan viselkedő" utasok kiszűrésére - közölte a hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!