Mentősök gondjai - megújulás előtt a szolgálat

FMH - Megújul a mentőszolgálat, a dolgozók új ruhát, az autók új színt kapnak. Új lesz a jelmondat is: Hivatás az Életért. Vannak azonban, akik képesek akadályozni az életmentőket is.

Kovalcsik Katalin

Egyre gyakoriabbak a mentősöket ért támadások, egyre gyakoribb a járművek megrongálása, kifosztása. El tudom képzelni, hogy az ilyesmit elkövetők milyen hangosak, amikor a saját gyermekük, rokonuk életéről van szó, s nincs ott azonnal a kocsi. A mentőállomások hálózata itt a megyében már majdnem teljes körű, a 15 percen belüli kiérkezés a legtöbb esetben tartható - már persze, ha a kocsi nincs megrongálva, vagy nem tartóztatja fel néhány garázda ember.
A mentősök  napja nem csak arra jó, hogy felhívja a figyelmet minderre, de a dunaújvárosihoz hasonló rendezvények révén arra is, hogy a gyerekeket megismertesse a mentők munkájának fontosságával, s még arra, hogy a mentősök, a járműveik, műszereik azért vannak, hogy életeket menthessenek.

 

 

Tavaly a megyében két agresszió érte a mentősöket. Iváncsán és Aba térségében is a mentőápolót támadták meg. Mindkét esetben feljelentést tettek,  egy múlt havi jelentés szerint visszajelzést még nem kaptak. A megyében az elmúlt években épültek mentőállomások, még Abán kellene  egyet  létrehozni, hogy a hálózatuk teljes legyen.

A szervezeti átalakítással párhuzamosan külsőleg is megújul az Országos Mentőszolgálat (OMSZ): a szervezet új logót és szlogent kap, a mentőautók sárga színűek lesznek, és megváltozik a mentődolgozók ruhája is, jelentette be Mártai István, az OMSZ főigazgatója egy tegnapi rendezvényen. Az új színek még az idén megjelennek az utakon, mivel a legutóbbi közbeszerzési pályázatot sárga alapszínű autókra írták ki. A színváltásban fontos szempont volt, hogy a mentőjárművek több országban is sárgák. Az új mentőautókon az a szlogen lesz olvasható: Hivatás az Életért.  Akik eddig is e szellemben dolgoztak, pénteken elismeréseket vehettek át. A bicskei  mentőállomás vezető  mentőtisztje,  Kutenics Péter, a 35 éve ápolóként dolgozó móri Gábor Csaba, valamint az Enyingen dolgozó gépkocsivezető,  Mekota István, aki  a szolgálatnál már 750 ezer kilométert vezetett.  A mentőszolgálat 63. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár közölte: tudják, hogy nagyon sok mentőautó  elöregedett, de várhatóan hamarosan elkezdődik a mentőszolgálat infrastruktúrájának fejlesztése.

 

 


Fejér megyében a 15 percen belüli kiérkezés feltételei jók  - szögezi le az a tájékoztató, amelyet Czirner József, a Közép-dunántúli régió orvosigazgatója jegyzett, s a közelmúltban tárgyalt a megyei közgyűlés. Az anyagban szerepel, hogy a közelmúltban több mentőállomás épült, mások új épületet kaptak. Így jó az elhelyezés Velencén, Ercsiben, Csákváron, Pusztaszabolcson, Enyingen és Móron. A sárbogárdi épület a legleromlottabb, de felújításra szorul a martonvásári, a fehérvári és a bicskei is. Abán pedig mentőállomást kellene létesíteni. Esetkocsi kellene Velencére. Egyébként a megyében is gond a járműpark kora, hiszen gyakoriak a műszaki hibák, és sokszor még a megyeszékhelyen sincs tartalék jármű. Kijelenthető, hogy nincsenek tartalék eszközök, így a rendezvények biztosítása nehéz.
A megújuló infrastruktúra élvezői a betegek és a mentősök lesznek. A mentősöket védi az az idén január 1-jétől életbe lépett jogszabály is, amely szerint akár három év börtönbüntetést is kaphat, aki  mentősre támad. Sajnálatos, hogy az utóbbi időben egyre több olyan esetről hallani, ahol a  kiérkező, munkájukat végző mentősöket inzultálják. Gyakorta megtörténik, hogy rendőri segítséget kell kérniük, mert képtelenek a helyzet miatt ellátni a beteget, vagy azért, mert hozzá sem férnek a segítségre szoruló emberhez a támadók miatt. Az is előfordul, hogy maga a beteg -  aki  legtöbbször vagy pszichiátriai kezelésre szorul, vagy éppen a jelentős alkoholfogyasztás miatt  nincs beszámítható állapotban - fordul  a mentőorvos, az ápoló ellen. A  mentősök nyilvánvalóan meg tudnák védeni magukat, csakhogy nem ez a feladatuk.

Apa, mentős leszek!

 

 

Fenekestül felfordult a dunaújvárosi mentőállomás élete pénteken reggeltől, ugyanis a külvilág elől elzárt épület kapuit szélesre tárták a mentők napja alkalmából. Az ünnep május 10., Dunaújvárosban mindig az ehhez legközelebb eső pénteken tartják a nyílt napot, immár hat éve, ami része a közbiztonsági hónapnak. Előzetes jelentkezést ugyan kértek, de a látogatók sokkal többen érkeztek a vártnál. Az állomás vezetője, s szabadnapos kollégái - akik hajnalban végeztek a műszakkal, s maradtak, hogy fogadják a vendégeket - türelmesen állták a kíváncsi apróhad rohamát. Félóránként tombolát húztak, kétezer szelvényük volt, de délig az ajándékokkal együtt az is mind elfogyott. Nem is egy lurkó mondta a látottak után lelkesen: "Mentős leszek...!"

Szerintem - Kovalcsik Katalin jegyzete

Mentősnek lenni hivatás, ahogy valószínűleg jónéhány szakmát fel tudnának sorolni művelőik, amelynek becsületes ellátásához  hivatástudatuk hajtja őket. Az ellenszolgáltatás, a bér  gyakran  nem elegendő arra, hogy nyugalomban éljenek. A mentőorvosnak  van nappali  háziorvosi  foglalkozása, az  ápoló valószínűleg másodállásban szobákat fest, hogy kiegészítse a családi költségvetés kiadási oldalát.  Egyre többen kerülnek nehéz helyzetbe - nem csupán a mentősök közül -,  akik mégis naponta becsületesen  ellátják a rájuk bízott feladatokat. Aggódó hozzátartozóként voltam egyszer egy szirénázó, száguldó mentőautóban. Akit a sorsa  egyszer is arra kényszerített, hogy közelről megtapasztalja, milyen érzés, fejet hajt előttük. A mosolygó sofőr, a figyelmes ápoló előtt. Sokan vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!