Mentés diszkóbaleset után - gyakorlat a Vasváriban

Székesfehérvár - A tűzoltók és a mentők bemutatták, hogyan történik egy vasárnap hajnali diszkóbaleset áldozatainak kiszabadítása.

Lukács Károly

 

Az elsődleges cél volt a már jogosítvánnyal rendelkező tanulóknak megmutatni, milyen következményei lehetnek a KRESZ be nem tartásának, az ittasan történő, felelőtlen gépjárművezetésnek.
 - Egy tipikus esetet demonstrálunk, amely sajnos sokszor megtörténhet vasárnap hajnalban, amikor nem szabadna volán mögé ülni. A kocsi hölgy sofőrje menet közben elaludt, az útról lesodródva egy oszlopnak csapódott. A vezető súlyosan, férfi utasa pedig könnyen sérült. Biztonsági övüket nem csatolták be, a gyakorlat során három elsősegélynyújtó diák segítségével mutatjuk be, mi ilyenkor a teendő, és hogyan dolgoznak a kollégáink a helyszínen -  kommentálta a gyakorlatot Takács Márk, Székesfehérvár mentőállomásának vezetője, és Nyikos György tűzoltó százados a narrátor szerepében.
Az alapszintű elsősegélynyújtási ismereteket nem véletlenül tanítják. Semmilyen körülmények között nem szabad pusztán elhajtani a bajbajutott mellett. Ha mást nem is tudunk tenni, kérdezzük meg, milye fáj a sérültnek, illetve képes-e kiszállni az autóból. A mentőket és tűzoltókat is fontos riasztani. Mint a szakértők mondják, abból még soha nem történt baj, ha többen is a helyszínre érkeztek.
- A kiérkezésünkig az elsősegélynyújtók feladata is kiemelten fontos, hiszen minden perc számít. Nem szabad elveszíteni hidegvérünket, a pórul járt embereket szintén meg kell valahogy nyugtatnunk. Eszméletlen sérült esetén nem szabad megpróbálni kivenni az autóból! Ha gerince megsérült, további bajokat idézhetünk elő a test mozgatásával. Ilyenkor az a teendő, hogy a fejét hátraszegjük, nehogy megfulladjon.
A Bugát Pál Egészségügyi Szakiskola tanuló ápolói is így tettek a gyakorlaton. Egy ember végig a sofőrrel foglalkozott, amíg a másik kettő az utast kiemelve a járműből, egy pokrócra fektette. A helyszínre érkező tűzoltók feszítő-vágó felszerelésükkel megnyitották a kocsit, leemelve annak tetejét, majd a sérült sofőrt kivéve hordágyra tették, ellátták és kórházba szállították a mentős munkatársak.

A Vasvári számára sajnos ez nem egy idegen helyzet. Nyáron ugyanis elhunyt  közlekedési balesetben egy volt diákjuk. Horváth József ezért kiemelt figyelmet fordít erre.
 - A tavalyi tanévben defibrillátort is vásároltunk pályázati pénzből, amelynek segítségével harminc diákot képeztünk ki. Lett már rosszul évekkel ezelőtt diákunk, ezért szükséges felkészíteni őket a gyors cselekvésre, érdemes időt fordítani további tanulók ilyen képzésére is. A gyerekeknek nem mindennapi élmény egy ilyen gyakorlat megtekintése, átélése, ezért remélem, profitálnak belőle.
Az igazgató a múlt heti betörés kapcsán elmondta: - Olyan helyekről kaptunk segítséget, ahonnan nem is számítottunk rá. A hét végén még folyt a takarítás, a nyomok mára alig láthatók. A vasváris hét eltereli a betörésről a diákok figyelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!