Menetrendváltozás szombaton, és az ünnepek alatt

FMH - December 19-e, szombat munkanap lesz, emiatt és a közelgő ünnepek alatt változik a MÁV, a Volán és a BKV menetrendje. Az utasoknak érdemes előre jegyet váltaniuk.

MTI

A karácsonyi ünnepek előtt munkanap-áthelyezés lesz: 19-e (szombat) munkanap, december 24-e (csütörtök) pedig szabadnap. Emiatt a MÁV vonatai 18-án, pénteken munkanapi, szombaton pedig pénteki menetrend szerint közlekednek. December 22-én (kedden) az utolsó tanítási napra vonatkozó, 23-án pénteki, 24-én pedig szombati menetrend lesz érvényben. December 25-én és 26-án ünnepnapi menetrend szerint járnak a vonatok. A MÁV december 31-én pénteki, január 1-jén szombati, 2-án ünnepnapi menetrend szerint közlekedteti járatait.
A vasúttársaság közlése szerint az ünnepek miatt várható magasabb utasszám miatt a legnagyobb forgalmú vonalakon, az igényekhez és lehetőségekhez igazítva, a szerelvények több kocsival közlekednek. Ugyanakkor a két ünnep között egyes vonatok nem járnak. A MÁV azt javasolja utasainak, hogy menetjegyüket előre vásárolják meg.
Változik a Volánbusz menetrendje is: 19-én pénteki, 24-én szabadnapi, 25-én és 26-án munkaszüneti napi menetrend lesz érvényes. Az év utolsó napján a hetek utolsó munkanapja szerint, január 1-jén és 2-án a munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek a buszok.
A BKV december 19-én és 23-án a tanítási szünetre vonatkozó pénteki, 24-én szombati közlekedési rend szerint, rövidebb üzemidővel közlekedteti járatait. December 24-én 16 óra körül indulnak az utolsó nappali járatok, majd az éjszakai menetrend lép életbe. 
A 2-es metró vonalán az utolsó szerelvény 15.13-kor fut ki az Örs vezér teréről és 15.18-kor a Déli pályaudvartól. A 3-as metró vonalán 15.09-kor szállhatnak fel az utasok az utolsó szerelvényre a Kőbánya-Kispest végállomáson, míg az Újpest-Központnál 15.10-kor. Az elmúlt évekhez hasonlóan 24-én az utolsó metrószerelvények 15.30-kor indulnak a Deák Ferenc téri állomásról, ahol bevárják egymást, illetve az ezekhez kapcsolódó felszíni járatok is bevárják a metrószerelvényeket. Az utolsó kisföldalatti 24-én 15.18-kor indul a Mexikói úti és 15.29-kor a Vörösmarty téri végállomásról. 
A két ünnep között az iskolaszünet idején érvényes munkanapi menetrendek lesznek érvényben, illetve december 28. és 31. között néhány vonalon ennél ritkább közlekedésre kell számítani. 
December 31-én iskolaszüneti, illetve év végi menetrendek lesznek érvényesek. Az esti üzemzárást követően egész éjszaka sűrűbben közlekednek az éjszakai járatok. A 906-os éjszakai járat helyett egész éjjel jár majd a 6-os villamos, valamint a Fogaskerekű is. 
Az új év első napján, január 1-jén az ünnepnapokon érvényes menetrend szerint közlekednek a BKV járatai. Január 2-án szabadnapokon (szombati), 3-án munkaszüneti (vasárnapi) napokon, míg január 4-étől az iskolai időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok.
A parkolás rendje is változik a munkanap-áthelyezés és az ünnepek miatt; szombat munkanap, ezért üzemidőben fizetni kell a parkolásért. December 24-e (csütörtök) viszont szabadnap lesz, ezért 24-től január 3-a üzemzárásig ingyenes lesz a parkolás - közölte a Fővárosi Önkormányzat. Kivételt képez ez alól a budai Vár teljes területe, a Margitsziget és a Citadella parkolója, ezeken a helyeken a megszokott rend szerint 0 órától 24 óráig kell parkolási díjat fizetni. Az autósokat a parkolási társaságok az automatákra felragasztott matricákkal is értesítik a változásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!