Megyei rekordok - Sárkeresztúron volt a legtöbb álláskereső, Bakonykútin a legkevesebb

FMH - A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben megjelentette tájékoztatóját, amelyből kiderül, hogy a megye mely településein születtek rekordok a 2009-es évben. Összeállításunkban a megye községeit vettük szemügyre.

Kővári Gabriella

Bár sokan már a 2010-es adatokat böngésznék szívesebben, a KSH az adatszolgáltatóktól, önkormányzatoktól, gazdasági szervezetektől, hivataloktól kapott számsorokat tavaly október közepén dolgozta fel, és csak nemrég jelentette meg a 2009-es év adatait. A kiadványból kiderül, hogy Gánton járt  a legkevesebb tanuló iskolába, de nem azért, mert kerülték az iskolát, hanem mert összesen tizenhárman voltak. Bakonykútit akár a legek  településének is nevezhetjük mutatóit böngészgetve. Ide hozza a postás a legkisebb közüzemi díjakról szóló sárga csekkeket. Csákvár is sok mindenben rekorder. Szabadbattyán az autók száma miatt tartozott tavalyelőtt  az élmezőnybe.

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég jelentette meg a 2009-es statisztikai évkönyvét. A kiadványban megtalálható Fejér megye településeinek részletes adatsora is. Ebből kiderül, hogy a legkevesebb lakosa  Bakonykútinak volt, 120 fő élt a kis településen. A sorban második lett Bodmér 217, Újbarok harmadik 421 fővel. Legnagyobb számban Csákváron éltek.
A legtöbb álláskereső Sárkeresztúron volt, 2851 lakosból 347-en próbáltak munkát találni. Bakonykútin, a legek községében összesen négyen nem dolgoztak. Újbarokon is csak kilenc álláskeresőt tartottak nyilván. A legtöbb vállalkozás Rácalmáson működött, a legkevesebb pedig Bodméren.

Úrhidán építették a legtöbb négy- vagy többszobás lakást, és 32 építési engedélyt adtak ki. A legtöbb vezetékes telefon Csákváron csörrent meg, és kábeltévét is itt néztek  legtöbben. A legtöbb lakossági szilád hulladék Rácalmáson keletkezik: 1175 tonna. A legkevesebb lakossági szemetet, 36 tonnát Bodmérről szállították el. Pusztavámon fogyasztotta a lakosság a legtöbb vizet. Amíg a megye községeiben összesen 6782 ezer köbméter víz fogyott, itt 222  ezer köbméter. A vízzel Bakonykúti nagyon takarékoskodott, csak hatezer köbmétert fogyasztott!  A legkevesebb áram és gáz szintén itt fogyott. A legtöbb áramot Csákváron használták el, gázból pedig a seregélyesi háztartások fogyasztották a legtöbbet.  Szabadbattyánban kapcsolták rá a legtöbb lakást a közüzemi szennyvízcsatorna-hálózatra, 32 településen pedig nem volt még  csatornahálózat.

 



Csákváron haltak meg a legtöbben, 78 ember, de a lélekszámhoz viszonyítva  a legtöbb halálesetet  Bakonykútin történt, 120 főből négyen hunytak el. A legtöbb gyerek Etyeken született. Moha és Bakonykúti lélekszáma egy-egy babával gyarapodott, illetve Bodmérre és Vajtára is   két-két gyermek érkezett.
A legtöbb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset Nagyvenyimen és Szabadbattyánban történt, de sajnos Adonyban, Baracskán és Perkátán is sok volt a karambol. A megyében összesen 512 baleset volt, ebből 159 községek útjain történt. Csákváron élt a legtöbb nyugdíjas, a lakosság közel negyede, 1206 fő. A rehabilitációs járadékban részesülőket nem tartalmazza az adat. Közülük 144-en 4 idősotthonban kapnak ellátást.

 


Abán számolták a legtöbb óvodást, 184 gyereket, és a legtöbb általános iskolást is, 574 tanulót. A legkevesebb óvodás korú gyermek pedig Gánton és Alsószentivánon lakott: 15-15 fő. A legkevesebb iskolás szintén Gánton volt, 13 fő. Az alsó tagozatosok helyben tanultak, a felsősök Csákvárra jártak. Sukorón is csupán 21 általános iskolás tanulót számoltak meg.
A megyében összesen 56 ezer 261 fő iratkozott be könyvtárba, ebből 18 ezer 276 fő községi könyvtárakat látogatott. Baracson olvastak a legtöbben, a legkevesebben Kisapostagon. A legtöbb könyvári egységgel Mezőfalva rendelkezik.
A KSH kimutatásai alapján a megye ötvenkilenc településén nem volt folyamatosan nyitva tartó gyógyszertár, így Vértesbogláron, Tácon, Szabadhidvégen, Kőszárhegyen sem. A legtöbb vendéglátóhellyel Csákvár és Etyek büszkélkedhetett. Csákváron 5231 főre, Etyeken 4319 főre jutott 24 egység. Bakonykútin, Mátyásdombon és Söréden pedig egyetlenegy volt.
Csákvári, illetve szabadbattyáni lakosok tulajdonában volt a legtöbb személygépkocsi. Az előbbi településen 1641, az utóbbiban 1548 autót tartott nyilván a statisztikai hivatal 2009-ben.

Oktatás kicsiben

A település gróf Esterházy Móricról elnevezett tagiskolája a legek körében elsőként végzett. Itt mindössze 11 alsó tagozatos diák tanul a 2010/2011-es tanévben.
Az előző tanévben még tizenhárman voltak a gyerekek. Ottjártunkkor a mostani tizenegy kisdiákból csupán  négyet találtunk a napköziben. Pátrovics Teréz tanítótól megtudtuk: mindössze öten napközisek, ám egy gyermek beteg. Várakozásaik szerint jövőre tizennégyen járnak majd intézményükbe. Az aprócska iskolában három évfolyam tanul együtt, negyedikeseik jelenleg épp nincsenek.

Válogatás megyénk adataiból

- 2009-ben egy háziorvosra és egy gyermekorvosra 1657 lakos jutott a megyében. Tízezer lakos osztozott 60 kórházi ágyon.

- Ezer főre 117 nyugdíjas jutott. 830 bölcsődei férőhely volt összesen a megyében. Száz férőhelyre pedig 135 gyermek jutott! 14 174 óvodás volt, és 32 426 nappali tagozatos általános iskolás.

- 2009-ben teljes munkaidőben 107 486 főt foglalkoztattak a megyénkben. A havi bruttó átlagkereset 189 446 forint volt, megközelítve az országos átlagot, amely hatezer forinttal több.

- A 100 ezer lakosra jutó regisztrált bűncselekményekről is készült kimutatás. Az országban 3931 eset jut 100 ezer lakosra. A megyében 3649 volt az esetek száma. Ebből 337 személy ellen, 852 közrend elleni, és 2030 vagyon ellen elkövetett bűncselekmény volt.

- Országosan 4,2 százalék volt a halálos közlekedési balesetek aránya, a megyében ennél magasabb, 4,7 százalék. Országosan 12,7 százalék volt az ittasan okozott balesetek aránya, itt több ittas vezető ült a volán mögé. 13,4 százalék volt az ittasan okozott balesetek aránya.

- 2009-ben ezer lakosra 3,4 házasságkötés, 2,6 válás, 9,2 élveszületés és ezzel szemben 12,5 halálozás jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!