Megtalálták a török dzsámi falát?

Csókakő - Megyénk egyetlen középkori várának modernkori újjáépítői most szombaton sem pihentek: az alsóvár felesleges köveit, törmelékét hordta el a huszonkét fős csapat, s megerősítették a felsővárba vezető lépcsősort is.

Házi Péter

Nézd anya, építik a várat!- lelkesedik egy kisfiú anyukájának, aki azonnal csóválja a fejét: - Kisfiam, ez egy romvár, a középkorban építették, ma már csak a turisták látogatják - rakja helyre gyermekét az anyuka, pedig ezúttal a kisfiúnak van igaza. Néhány lépéssel később ugyanis feltűnik az a sok sürgő-forgó ember, akik a Csókakői Várbarátok Társaságának tagjaként - mint ahogy minden hónap egy-egy szombatján - most is nagy erőkkel dolgozik a vár csinosításán.

- Az alsóvár törmelékének eltüntetése közben egy lépcsősort és falmaradványokat találtunk, amit nem akartunk bolygatni, ez már a régészek terepe. Feltételezésünk szerint ugyanis itt állhatott az a török kori dzsámi, aminek a falaira bukkanhattunk most. De majd a régészek kiderítik, pontosan mit is találtunk – újságolja a fáradhatatlan Sörédi Pál, a várbarátok elnöke, aki éppen tizenöt éve, 1995 februárjában hozta létre az egyesületet, s azóta épül-szépül a vár. Tervek bőven vannak, az önkormányzat nemrég pályázatot adott be az egykori várkápolna és a kaputorony újjáépítésére, ha nyernek, soha nem látott építkezés indulhatna meg. De ez még a jövő zenéje.

A szalonnás-krumplis egytálétel Vértest belengő illata azonban a legjelenebb jelenvaló. Végh György a várépítők speciális ételét varázsolja a megfáradt társaság elé, akik a derekas munka után megérdemelten töltik meg bendőjüket az étellel. Kocka Mihály még evés közben is újságolja és mutatja, félkilós középkori ágyúgolyót talált a kövek között. Ki tudja, milyen meglepetéseket, kincseket rejt még ez a festői várrom?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!